Почасовите данни за качеството на въздуха в София в периода

...
Почасовите данни за качеството на въздуха в София в периода
Коментари Харесай

Съдът реши - ИАОС да покаже почасовите данни за въздуха в София

Почасовите данни за качеството на въздуха в София в интервала 2013 - 2016 година би трябвало да бъдат предоставени от Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС). Това е решението на Върховния административен съд по тъжба на Изпълнителна агенция по околна среда против съдружие " За Земята - достъп до правораздаване ", откакто НПО-то завоюва разногласието и на първа инстанция.
Сдружението първо изиска информацията за измерените фини прахови частици на въздуха от кмета Йорданка Фандъкова, само че тя препрати заявката до организацията. Нейният началник обаче отхвърли достъп до средночасовите стойности на фините прахови частици (ФПЧ) тъй като имали прелиминарен темперамент т.е. не отразяват дефинитивно картината.
Отказът беше обжалван от " За Земята - достъп до правораздаване " в Административен съд София. През август магистратите там взеха решение, че отводът на организацията е безпочвен. Последва обжалване от страна на Изпълнителна агенция по околна среда, само че Върховен административен съд не се съгласи с доводите на организацията. Сега следва ново изговаряне на шефа на организацията по заявката за достъп до средночасовите данни за ФПЧ, написа в. " Сега ".
Според " За Земята - достъп до правораздаване ", методът, по който се разгласяват данните, е от изключителна значимост, защото единствено с информацията за почасовите данни може да бъде уловена степента на замърсяване на въздуха. От там изясняват, че единствено среднодневните стойности не са задоволителни, тъй като високите стойности от деня се балансират с тези от нощта и по този начин резултатът за денонощието е в норма, което не дава цялостната информация на жителите.
Европейският образец
В Европейски Съюз към този момент могат да се наблюдават онлайн данните за въздуха в действително време. Европейската организация по околна среда пусна нов показател за качеството на въздуха. Той мери пет степени на замърсяване. Очевидно за българската организация по околна среда мръсният въздух не е чак подобен проблем, тъй като за България данни на интерактивната карта липсват. Страната ни е наказана от Европейския съд поради неналичието на ограничения против систематичното замърсяване на въздуха.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР