Маркировката, положена върху жълтите павета в центъра на София, се

...
Маркировката, положена върху жълтите павета в центъра на София, се
Коментари Харесай

Къртят с чук маркировката от жълтите павета

Маркировката, положена върху жълтите павета в центъра на София, се смъква с чук, съобщи bTV. Работниците настояват, че различен метод няма. " Те не удрят върху паветата, а тук – върху боята. С какво да я махнем? Кажете? ", споделя един от чиновниците, нает от компания " Трейс груп ".
 
Маркировката се сваляла " люспа по люспа ", тъй като пешеходната пътека трябвало да бъде преместена. Столична община изиска информация от компанията реализатор и ще извършат инспекция по случая и ще упорстват за потреблението на по-щадящи технологии.
 
 Къртят с чук маркировката от жълтите павета Къртят с чук маркировката от жълтите павета Източник: bTV
" Желателно е паветата да не бъдат удряни от горната страна. Все отново това са павета на повече от 100 години. Един век върху тях са минавали стотици хиляди коли, тежка техника, гергьовденският танк ги натиска всяка година, тъй че те са на една към този момент нежна възраст и би трябвало да се заобикалят мощни удари. Това са павета на повече от век, това е керамика, която никой не си е представял, че ще има такова всекидневно натоварване ", разяснява доцент Тодор Чобанов през лятото на 2023 година
 
Жълтите павета са паважна настилка от керамични блокове. Според легендата те са подарък за сватбата на цар Фердинанд, а съгласно обстоятелствата са импорт от Австро-Унгария по самодейност на тогавашния кмет на София – Мартин Тодоров. През 1907 година 28 400 кв/м, са застлани с жълт паваж, а през 1908 година – 30 902,46 кв/м или общо 59 302,46 кв/м.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР