Плевен се присъедини към дарителската кампания на Сдружение Зелена България

...
Плевен се присъедини към дарителската кампания на Сдружение Зелена България
Коментари Харесай

В 7 града на страната ще събират стари книги



Плевен се причисли към дарителската акция на Сдружение " Зелена България - ръка за ръка " и плана, наименуван " Зелено познание ". Проектът се финансира с европейски средства по оперативна стратегия " Околна среда " и ще се извършва в общо 7 града. До 31 август жителите могат да дават книги от персоналните си библиотеки и част от литературата ще е подаяние за читалищни библиотеки, пенсионерски клубове съгласно техните стремежи и ползи. Предвижда се книгите в неприятно положение да бъдат рециклирани.
" Книжарници, които са сътрудници по плана ще станат пунктове за събиране на остарели книги от семействата. А ко вие имате книги у дома, които към този момент сте изчели или пък ги държите в гаража, на тавана, в мазето и ви пречат тази акция е добър вид да ги занесете в най-близката книжарница до вас . Книжарниците могат да бъдат открити в платформа, особено основана за плана, която се споделя zelenoznanie.com. В нея има интерактивна карта, в която си избирате града, в който сте и там намирате книжарниците, които са в дадения град. В плана вземат участие седем града - с изключение на София, вземат участие Плевен, Велико Търново, Габрово, Бургас, Варна, Пловдив “, сподели за БНР Диана Сивинова, началник на плана.

Проектът би трябвало да събере 50 хиляди книги:

" Надяваме се, че книгите ще са настоящи и в положително положение. Повечето от тях ще отидат за попълване на фонда на читалища, обществени домове, градски библиотеки, учебни библиотеки, академични библиотеки “, добави Сивинова.

Книгите, които са в доста неприятно положение ще отидат към компании за преработване на хартия.

В Плевен можете да предадете остарели книги в книжарница Siela, в най-големия мол в града.

Вече има плевенчани, които са занесли там книги,.

Целта на плана е екологична, добави Александър Димитров един от доброволците. 

" Идеята на министерството на околната среда е да промотира кръговата стопанска система. Какво значи кръгова стопанска система - има подчиненост на отпадъците, всички приказваме за преработване, само че преди преработването има два стадия - единият е повторната приложимост, каквото ние се опитваме да създадем. Непотребната книга у дома е евентуален боклук и ние се опитваме този евентуален боклук още един път да бъде изчетен и по опция още един път и още един път . Колкото повече се чете толкоз по-малко боклуци се създават. Това е логиката на кръговата стопанска система, тя може да се приложи към всичко “.

Иван Илиев е библиотекар в читалище " Лик ".

„ Остарелите да бъдат сменени с по-нови книги “.

Дългогодишният публицист Малин Решовски от години подарява книги на разнообразни читалищни библиотеки:

" Аз подарявам най-новите книги, които съм прочел и които са издали издателствата през днешния ден и в този момент. Това ме интересува да отиде след мен при други хора, тъй като аз чета за съумели персони, за огромни научни експерти, научни служащи, актьори “.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР