Пътешествие из дълбините на митовете и легендите – не само

...
Пътешествие из дълбините на митовете и легендите – не само
Коментари Харесай

„Фолклорът на Света на Диска” от Тери Пратчет – тук има дракони

Пътешествие из дълбините на митовете и легендите – освен в Света на Диска, само че и на Земята – се появява по книжарниците в новото издание „ Фоклорът на Света на Диска” (ИК „ Сиела”) от обичания на генерации Тери Пратчет. Сред тълпите черните котки, феи и духове, познатите поверия и старите детски песнички, правилни сподвижници са нормалната доза неуместен комизъм и невъзможни завършения.

Има неща, които „ всеки ги знае”. Сещате се – за какво не би трябвало да се минава под стълба или за какво черните котки носят злощастие. Само дето едно от нещата, които можем да кажем сигурно за фолклора, е, че тия неща, дето всеки ги знае… ами, в действителност не ги знаят доста хора. А поредицата за Света на Диска, която в доста случаи заема от фолклора и митологията и пътьом ги върти, суче и оплита, би трябвало да е най-наблъсканата с обяснителни бележки модерна книжна поредност, която съществува.

Разбира се, ние знаем от цяла безкрайност, че колибата на Баба Яга подтичва на кокоши крайници измежду съветската тундра, че крал Артур спи в пещера някъде надълбоко подземен в Англия, че вампирите пият кръв и изпитват необяснимо увлечение към това да се преобразяват в прилепи. Знаем го с твърдо разбиране, което не може и с пръст да се помести. На някаква парченце от нас постоянно ѝ се желае светът да бъде място, където макар чиновниците по планирането, директивите на Европейски Съюз и служителите на реда, един камък може пък и да може да танцува. Някъде там се ражда фолклорът – мястото, където камъните танцуват.



Странно ли е тогава, че когато се гмурнем в Света на Диска, незабавно се усещаме вкъщи? Та кой себеуважаващ се човек няма да познае змей, като го срещне на улицата! Понякога връзките са явни, от време на време не ги разпознаваме незабавно. Просто усещаме, че сме ги срещали преди, и си блъскаме главите седмици наред, с цел да разберем къде.

Неповторимият сър Тери Пратчет благодарение на специалиста по фолклор Джаклин Симпсън повежда почитателите си на главозамайващо пътешестване в заешката дупка на митовете и легендите – освен в Света на Диска, само че и в нашия личен.

Сър Тери Пратчет е освен един от най-продаваните модерни създатели в целия свят, само че и измежду най-обичаните имена във фентъзи жанра на всички времена. С пословичното си възприятие за комизъм и дарба да смесва фикция с неуместния буквализъм на нашата лична реалност, Тери Пратчет основава всеобхватния Свят на Диска, обичан на читатели от всички възрасти. Автор на над 100 романа, Тери Пратчет е притежател на десетки награди и е признат за един от основоположниците на фентъзи жанра.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР