Първият турски танк Алтай ще бъде предаден на турската армия

...
Първият турски танк Алтай ще бъде предаден на турската армия
Коментари Харесай

Новият турски танк Алтай ще бъде предаден на турската армия на 23 април

Първият турски танк " Алтай " ще бъде предаден на турската войска на 23 април, заяви генералният шеф на турската отбранителна компания BMC Мурат Ялчънташ, представен от държавната телевизия ТРТ-Хабер и Българска телеграфна агенция.

От 23 април ще стартира тестването на " Алтай " от турските въоръжени сили.

По информация на телевизия СиЕнЕн-Тюрк тестванията ще продължат до 2024 година, след което ще бъде взето решение във връзка със серийното произвеждане, което се възнамерява да бъде в Анкара.

Очаква се от 2026 година танкът да бъде оборудван с локален мотор и трансмисия, създадена от турската компания BMC.

Мехмет Карааслан, шеф на отбранителния отдел на компанията, сподели, че е имало закъснение на първичния план за танк " Алтай " заради проблеми с приемането на вносни мотор и трансмисия. Оригиналният проект за предаване на първата численост предвиждаше това да стане през 2021 година.

Първият турски танк

През 90-те години на предишния век Турция взема решението да стартира да създава сама огромна част от нужната ѝ военна техника, като заеме солидни позиции и на интернационалния пазар. В резултат на това известният " Коч Холдинг " основава над 25 000 леки бойни машини, чрез своята компания Otokar до 2008 година.

Натрупаният опит е употребен, с цел да се премине на по-високо равнище. Турция взема решение да сътвори танк, който да е по-модерен и добър от най-хубавите западни танкове - M1 Abrams и Leopard 2.

В плана са поканени експерти от Hyundai, работили по-рано по южнокорейския танк K2 Black Panther. Германската компания Rheinmetall дава лиценз за произвеждане в Турция на най-хубавото им оръдие. Бюджетът за разработка на танка е стабилен - 1 милиард $.

Първият първообраз е подготвен през 2016 година, а танкът е наименуван " Алтай ".

Машината разчита на композитна ризница, детайлностите към която са засекретени. Знае се, че танкът може да устоя на удари от РПГ, които са постоянно употребявани за набези против бронирани машини в Близкия Изток. Основното оръжие е 120 мм гладкоцевно оръдие, а екипажът се състои от 4-ма души. Двигателят има мощ от 1500 к.с., тежестта е 65 тона, а оптималната скорост е 65 км/ч.

Турция възнамерява да се въоръжи с най-малко 250 бройки от танка. Междувременно към бойната машина има мощен интерес от Азербайджан, Саудитска Арабия, Катар, Оман и Пакистан.

Очаква се крайната цена на плана да доближи до 30 милиарда $.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР