Партия Възраждане взе тази година антинаградата Big Brother, която се

...
Партия Възраждане взе тази година антинаградата Big Brother, която се
Коментари Харесай

Какво си позволява ``Възраждане``? - DW

Партия " Възраждане " взе тази година антинаградата " Big Brother ", която се връчва на обществени и частни субекти, нарушили с дейностите си отбраната на персоналните данни като детайл от правото на персонална цялост. Символът е боен ботуш, стъпил върху човешка глава, който на пръв взор може да наподобява прекомерно фрапантно - какво толкоз, в случай че някой е обявил трите ти имена, адреса ти, ЕГН-то ти и така нататък Подобни похищения всеобщо се одобряват за бюрократичен проблем, който не те визира директно. Но без да си даваш сметка, те улесняват кражбите на собствеността ти, въздействието върху мнението ти, превръщането ти в жертва на репресии, до момента в който последователно някой различен вместо теб стартира да взема решение ориста ти. Ботушът е предизвестие: пази си данните, най-малко колкото портмонето от джебчии, и си търси правата, най-малко колкото рестото в магазина.

Демонстративно неуважение на открития правов ред

Антинаградата " Big Brother " е учредена от интернационалната неправителствена организация " Privacy International " и се дава с друга честота в доста страни. За 2023-а година те са България и Германия, като у нас отрицателният кастинг се провежда за осми път от " Програма Достъп до информация " и " Интернет общество - България ". В предходните издания най-често " победител " беше Министерство на вътрешните работи, а в актуалното най-честото нарушаване, съгласно номинациите, е " приключването " на персонални данни от организации, банки, учебни заведения. Най-големият подобен " теч " е от Национална агенция за приходите през 2019-а година, прочут като #НАП лийкс, който евентуално е засегнал 95 % от физическите лица, получавали приходи в България. Причините и причинителят на този " теч " и до през днешния ден остават неразбираеми.

Случаят с антинаградата за " Възраждане " обаче е друг. Не става дума за неточност (по неразбирателство, неумение, нехайство, незнание), а за целеустремено разгласяване на персонални данни на представители на неправителствени организации, стигматизирани от партията като " непознати сътрудници " - на Запада, както може да се допусна. Огласяването става в сигнал до прокуратурата, намерил гласност на нарочна конференция (през април 2022-а година) и на уеб страницата на " възрожденците ", при демонстративно неуважение от тяхна страна на открития правов ред в страната и Общия правилник за отбрана на данните (GDPR), годен за всички страни членки на Европейски Съюз. Това е акция на свенлив анархизъм и нападателен евроскептицизъм, наказателно ориентирана против гражданския бранш в страната.

Кои са враговете на народа?

Антинаградата съответно е за противозаконното събиране (от адвокат) и разгласяване (от партията) на персоналните данни на 800 души. Наложената санкция единствено за едно огласено ЕГН е в размер на 15 000 лв., което значи, че " Възраждане " към този момент дължи 12 милиона за нанесени вреди. Но по-опасното е друго - по този начин последователите на партията се подтикват към кавга с профилирана група български жители, посочени по име и ЕГН. Ето ги враговете на народа, вие сте наред! По този метод, към който водачът на " Възраждане " не крие въжделенията си, в Сталинска Русия са изпращани в лагери цели професионални прослойки - лекари да вземем за пример или изобщо интелигенцията.

Хана Аренд приказва за радикалното зло в тоалираните общества, което сочи елементи от тях за " непотребни " и ги подлага на изолираност и заличаване. Със сигнала си до прокуратурата партията на Костадинов желае тъкмо същото за гражданския бранш. И се надява да задвижи не толкоз прокуратурата, колкото стигматизирането на бранша. Възможно е обаче пренебрежението им към отбраната на персоналните данни да им изиграе неприятна смешка, в случай че прокуратурата реши да се отнесе към него по съвест и се сети, че персоналните данни влизат в дневния ред на демократичните общества след Втората международна война, с цел да се прекъсне злокобната триада профилиране-стигматизиране-репресиране, довела до Холокоста, както напомни Александър Кашъмов от " Програма Достъп до информация " по време на церемонията за връчването на антинаградата.

Тазгодишният ѝ притежател е мотив най-малкото да си дадем сметка, че евроатлантическите ни сътрудници пазят националната ни сигурност освен извън, само че и от вътрешната страна - от надигналата се кафява вълна. Защото към този момент надали има подозрение, че в случай че " Възраждане " пристигна на власт, ще стартират скалъпени процеси против социолози, политолози, правозащитници, писатели… и всеки различен, който Big Brother не харесва.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР