В Москва в рамките на формата на среща на върха

...
В Москва в рамките на формата на среща на върха
Коментари Харесай

Москва и Ереван засега не изгарят мостовете

В Москва в границите на формата на среща на върха на страните-членки на Евразийския стопански съюз (ЕАИС) се организира двустранна среща сред президента на Русия Владимир Путин и премиера на Армения Никола Пашинян. Както сподели помощникът на съветския водач Юрий Ушаков, „ Пашинян и Путин на практика не са общували в последно време “ (от декември предходната година) и съгласно прессекретаря на съветския президент Дмитрий Песков „ срещата е била нужна и предстояща и от двете страни ”, защото „ са насъбрани проблематични въпроси ” сред двете страни.

Ереван спря доста контакти с Русия, стартира да прави изказвания за подкопаване на доверието в Русия в областта на сигурността и безусловно в навечерието на срещата на върха в Москва арменското външно министерство разгласи, че Ереван е решил да не взе участие във финансирането на активността на ОДКБ в 2024 година

„ сподели Пашинян. Освен това той сподели, че Русия сякаш напуща Закавказието. акцентира той.

Кремъл следеше деликатно маневрите на Ереван и даде да се разбере, че Русия е подготвена за разговор с сътрудниците си от Армения по въпроса за по-нататъшното участие в организацията както във формата на разговор сред страните, по този начин и в границите на ОДКБ.

Беше ясно, че произходът на сходен арменски опортюнизъм се крие в неуспехите в районната политика на Ереван, в пропуснатите благоприятни условия за решение на казуса с Карабах по друг метод, а не във обстоятелството, както твърди Пашинян, че

В същото време той стартира да показва завой от Русия към Запада, да образува нова арменска етническа и геополитическа еднаквост „ без Русия “, макар че външно всичко това се възприема като маргинални политически мятания, предопределени да се прикрие с някакъв външен фактор, с цел да трансферира отговорността за възможен отрицателен ход за Армения върху него за събитията в района. Между другото, съветското управление неведнъж е предупреждавало Ереван за сходни рискове.

С една дума, външният декор на срещата Путин-Пашинян беше комплициран. Пресслужбата на Кремъл заяви, че диалогът им е траял към час, което допуска, че са се решавали някои съответни, а не общи въпроси. Това се случи, когато след срещата Песков заяви, че на среща на водачите на двете страни в Москва е контрактувано изтеглянето на съветски военни и граничари от редица райони на Армения.

Разбира се, това не изключва опцията страните, както сподели Ушаков, да „ слагат точката на i “. Но нямаше публични известия за това, като се изключи споменаването, че „ бенефициент номер едно от ЕАЕС е Армения, чийто търговски оборот се е нараснал 14 пъти от 2015 година, основно заради износа за Русия “.

Но е допустимо самият Путин и Пашинян да са разискали по-подробно и задълбочено казуса с районната сигурност в подтекста на наличието на 102-ра военна база в Армения, участието на Армения в ОДКБ и наличието на съветски граничари на иранската и турската граници.

По всички признаци реакцията на Пашинян по тези въпроси беше позитивна и страните се съгласиха по този въпрос. Руските граничари ще останат на границата с Иран и Турция по искане на арменската страна. Неслучайно Песков предходния ден се обади, с цел да не преувеличаваме сложността на диалога.

По неговите думи, както и че. Има съвместен интерес сред страните, има и капацитет за двустранни връзки. “

Въпреки това се основава чувството, че страните са взели взаимно тактическо решение и на този стадий няма да „ горят мостове “ и работят по отношение на „ променените условия “ във връзка с сигурността в района. Плюс това има нов формат на съдействие сред Русия и Азербайджан, който диктува модернизацията на връзките в триъгълника Русия-Азербайджан-Армения.

Руската страна гледа позитивно на вероятностите за връзките в този формат. Във всеки случай Москва, въпреки да отговаряше на рецензиите на Ереван на равнище изказвания, не предприе съответни дейности против него. Но главните решения и събития занапред предстоят.

Превод: Европейски Съюз

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед18394 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед30658Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед44032Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед18274Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед16710Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед77996Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед77053„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР