Парламентът одобри ратификацията на договора за покупка на още осем

...
Парламентът одобри ратификацията на договора за покупка на още осем
Коментари Харесай

Ген. Попов: Абсолютно необходими са още осем F-16, за да имаме ескадрила с прекрасни самолети

Парламентът утвърди ратификацията на контракта за покупка на още осем изтребителя F-16. Предвижда се за новите машини да се похарчат 1,2 милиарда $, които обаче ще се изплащат разсрочено. България закупи през 2019 година 8 изтребителя F-16 BLOCK 70, само че планът за рационализация на военновъздушните сили изисква минимум 16 машини.

" Абсолютно са нужни. С 8 самолета не може да се води подготовката на задоволителен брой летци, тъй че да се обезпечава задачата " Еърполисинг ". Едно тактическо формирование като ескадрила би трябвало да има 16. България ще има свои военновъздушни сили с един прелестен аероплан на въоръжение ", съобщи някогашният шеф на защитата и някогашен народен представител от ГЕРБ ген. Константин Попов в студиото на " България заран ".

Той посочи, че договорите, които се подписват, са общоприети и че първият и вторият са на сходна цена.

" Ако имаше някакво желание за изнудване, за извиване на ръце, да бъдем длъжници, можеха да ни предложат контракт с доста по-висока цена. Съвсем съзнателно не се купиха някои високоточни оръжия, тъй като на втория стадий можем да ги купим, а не да ги плащаме предплатено. Тези оръжия нашите летци ще бъдат в положение да ги употребяват в крайния стадий на подготовката си ", уточни ген. Попов пред Bulgaria ON AIR.

Той повтори думите на министъра на защитата, че цялостни оперативни качества ще имаме чак през 2027-2029 година и изясни, че няма смисъл да държим толкоз дълго муниции, откакто можем да ги платим с втория транш и да икономисаме финансови средства. Според него би било неточност да се похарчат парите на обществото за нещо, което би стояло на склад, в случай, че още не са пристигнали самолетите.

" Правителството на Съединени американски щати е поръчител за осъществяването на контракта. Той е стандартизиран, всички страни го подписват. F-16 лети в доста страни, хиляди бройки има ", безапелационен е той.

Ген. Попов счита, че би трябвало да се търси промеждутъчен вид, с цел да се охранява небето на България и Министерството на защитата би трябвало да прояви върховен пилотаж и майсторство, с цел да откри най-подходящия вид.

" Войната не е единствено във въздуха. Войната е действителна и ние би трябвало да мислим и за армията, и за системите за сигурност, и за нашата стопанска система, за подготовка на популацията ", акцентира той.

" Обучението на летателния състав стартира преди години, те са в Съединени американски щати, имат стратегия и проекти какъв брой летци по какъв метод ще бъдат готови. Ние имаме доста работа да свършим по структурата на нашите летища – особено на " Граф Игнатиево ". Второ, би трябвало да създадем нужната конструкция за ръководство на този план. Трябва да има хора, които да са особено назначени и да видят по какви процедури и по какъв начин ще се извърши подготовката, поддръжката на самолетите за полети ", добави гостът в студиото.

Ген. Попов разясни, че е обикновено, когато дойдат самолетите, летците и екипажите да извършат стиковане, с цел да могат да работят по новите процедури, тъй като това е нов тип аероплан с доста високи технологии и може да отнеме няколко месеца.

" Ние застанахме до потърпевшите, до тези, които са жертва на експанзията и на тях ще оказваме помощ, тъй като в действителност те оказват помощ на нас ", разяснява ген. Попов по въпроса за оръжията, които вероятно ще изпратим в Украйна. И добави, че няма по какъв начин да сме неутрални в защитителен съюз.

" За да си безпристрастен, другите би трябвало да те признаят, че си безпристрастен, другояче ти да развееш белия флаг - напълно не значи това ", добави той.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР