Служебният министър на туризма Евтим Милошев посети днес Монтана и

...
Служебният министър на туризма Евтим Милошев посети днес Монтана и
Коментари Харесай

Министър Милошев: Северозападът има огромен потенциал за развитие на туризма

Служебният министър на туризма Евтим Милошев посети през днешния ден Монтана и се срещна в регионалната администрация в града, с кметове от района и с локални представители на туристическия бизнес.

 

Северозападна България има голям капацитет за развиване на туризма. Смятам, че в България това е вторият по дадености за туризъм район, съобщи министър Милошев. Туризмът може да бъде занаят за доста от локалните хора, да даде подтик на развиване на дребния и междинния бизнес, добави той.

 

Милошев уточни, че в област Монтана има огромни благоприятни условия за развиване на исторически туризъм, защото там се намират останките на антични римски замъци, на набожен туризъм поради трите огромни манастира – Клисурския сред Берковица и Вършец, Лопушанския край Георги Дамяново и Чипровския край Чипровци, и на състезателен туризъм по европейското туристическо трасе Ком-Емине, което минава по билото на Стара планина и стартира от района. Възможности има и за спа туризъм, защото в община Вършец се намират няколко минерални извора, а спа туризмът става един от желаните след коронавирус пандемията поради опцията човек по едно и също време да си почива и да се лекува с минерална вода, сподели още той.

 

В момента се водят договаряния с Германия за приемане на техни жители в нашите курорти, като Здравната каса на Германия да заплаща почивката и лекуването им, заяви министърът. Той разясни, че с цел да стане това техни специалисти би трябвало да се убедят, че изискванията при нас са подобаващи и има нужната инфраструктура, с цел да стигнат до нашите курорти.

 

Привличането на туристи от чужбина, които да оставят парите си в Северозападна България е допустимо, единствено в случай че има задоволително леглова база и локален артикул, който да видят, локална храна, която да опитат и локална музика, която да чуят. Така чужденците ще се насладят на страстите, ще си отидат с доста мемоари, ще опишат на свои другари и родственици и по-късно те ще дойдат на същото място, уточни министърът.

 

По думите му е обвързване на страната да обезпечи транспортна съгласуваност на района. Милошев сподели още, че чака до две години да има високоскоростен път сред Монтана и Видин и да се направи тунелът под прохода Петрохан в Стара планина, който да свърже Берковица, Монтана и Видин със София. Друг ангажимент на страната е да ускори рекламата на област Монтана и Северозападна България, с цел да се привлекат повече туристи, съобщи Българска телеграфна агенция. Общините би трябвало също да оказват помощ на локалния бизнес с образуване на събития за привличане на туристи в районите като фестивали, концерти, празници и така нататък разяснява служебният министър на туризма.

 

Петър Петров, който в последните два мандата е народен представител от „ Възраждане " от област Монтана, съобщи, че не се употребяват задоволително опциите за туризъм в района и по-специално опциите за отдих към язовир „ Огоста ". Той уточни, че язовирът е благосъстоятелност на Министерството на земеделието и храните, а поправки по него се вършат от Държавната консолидационна компания, която е към Министерството на стопанската система и промишлеността. Общините, в чиято територия се намира, нямат никакви права, добави той.

 

Кметът на Монтана Златко Живков също уточни, че страната би трябвало да е по-активна в рекламирането на опциите за туризъм и отмора в българския северозапад и че е неприятен собственик за някои обекти, като язовир „ Огоста ", където няма регулация и всеки е сложил караваната си, където си желае по брега.

 

Министър Милошев сподели, че страната е дебитор на Северозапада и уточни, че в последните 35 години други райони са се радвали на доста повече внимание, в сравнение с Монтана, Видин и Враца, и даде обещание да направи каквото е допустимо това да се промени.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР