Общата селскостопанска политика на ЕС трябва да гарантира продоволствената сигурност

...
Общата селскостопанска политика на ЕС трябва да гарантира продоволствената сигурност
Коментари Харесай

Румен Радев обсъди Общата селскостопанска политика с еврокомисаря по земеделие

Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз би трябвало да подсигурява продоволствената сигурност посредством налични и качествени локални храни. Това изисква резистентност в бранша на земеделието и условия локалните фермерите да създават конкурентна продукция, без значение от рецесиите, пред които се изправя Европа. Това съобщи президентът Румен Радев на среща на " Дондуков " 2 с европейския комисар по въпросите на селското стопанство Януш Войчеховски, който е на работно посещаване у нас.

Румен Радев и Януш Войчеховски бяха единомислещи, че продоволствената сигурност е от основно значение за стабилността на Европа и жителите ѝ изключително в подтекста на редица провокации в последните години като пандемията от COVID-19 и войната в Украйна. Според двамата стандартите към европейското произвеждане следва да са реципрочни с тези към внасяните от трети страни.

" Необходимо е преосмисляне на методите и периодите, в които се реализира преходът към зелена стопанска система, както и разбор на обществените и стопански резултати от въведените екологични условия в селското стопанство ", съобщи президентът Румен Радев и уточни, че европейските политики в бранша не би трябвало да водят до неравнопоставеност на производителите от Европейски Съюз по отношение на съперниците им от трети страни.

Според президента са зародили действителни предпоставки за декапитализация на земеделските производители, които обричат Европейски Съюз на трайна обществена, социална и политическа неустойчивост. По думите му Европа не би трябвало да зависи от импорт на земеделска продукция, а неспособността да се подсигуряват ниски цени и качеството на питателните артикули води до утежняване на благосъстоянието на европейските жители, показват от президентската администрация.

Президентът Румен Радев уточни, че в случай че се запазят актуалните ограничавания, които имат земеделските стопанства в Европейски Съюз, то би трябвало да се откри метод тези условия да се съблюдават и от производителите, които внасят продукция от трети страни. В противоположен случай се обезсмисля търсеният екологичен резултат, допълват от президентството.

По време на срещата Януш Войчеховски посочи нуждата от по-силни принадлежности в политиката на Европейски Съюз в поддръжка на селското стопанство изключително в подтекста на разнообразни рецесии. Той означи и значимото значение на поддръжката за дребните и междинните предприятия в Европа.




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР