Отдавна забравено скривалище на британските изтребители Hawker Hurricane от времето

...
Отдавна забравено скривалище на британските изтребители Hawker Hurricane от времето
Коментари Харесай

Осем британски изтребителя от Втората световна война са открити в Украйна

Отдавна забравено укритие на английските изтребители Hawker Hurricane от времето на Втората международна война беше намерено в Украйна, заяви „ Би Би Си “. Сега мощно ръждясали, осемте изтребителя бяха открити в гора изцяло инцидентно.

Самолетът в началото е изпратен в Украйна по време на разгара на Втората международна война по програмата „ Заем-наем “ (Lend-Lease) и е предопределен за Съюз на съветските социалистически републики за отбрана против националсоциалистическата експанзия в района.

Програмата „ Заем-наем “ е повсеместен пакет от помощ за Съюз на съветските социалистически републики от други съюзнически сили, финансирани основно от Съединени американски щати. Интересното е, че актуалните пакети за поддръжка, отиващи към Украйна през днешния ден, са сходни в някои връзки. Доставянето на военно съоръжение като тези изтребители е друга аналогия сред днешните събития и войната през 40-те години на предишния век.

Това са първите изтребители, открити в страната

Откриването на от дълго време изгубения аероплан е забавно, само че това е и първият път, в който екземпляри от Hawker Hurricane са открити в Украйна.

„ Много рядко се намира този аероплан в Украйна “, споделя Олекс Щан, някогашен водач на самолетна компания, който управлява разкопките. „ Това е доста значимо за нашата авиационна история, защото тук до момента не са намирани самолети от програмата „ Заем-наем “ “, прибавя той.

Изтребителят е представлявал здрав едноместен аероплан, който е бил елементарен за поддръжка и ремонт. Освен това, новите водачи бързо се учели по какъв начин да го ръководят и е бил извънредно сполучлив аероплан по време на войната.

„ Този изтребител беше мощна и лесна за ръководство машина “, споделя Щан. „ Той беше постоянен като оръжейна платформа и подобаващ за неопитни водачи. Надежден аероплан “, прибавя той.

Между 1941 и 1944 година почти 3000 изтребителя Hawker Hurricane са доставени на Съюз на съветските социалистически републики за помощ по време на войната. За страдание, по-голямата част от тези самолети са унищожени по време на борба или разглобени. Част от изтребителите даже са преднамерено разглобени и заровени след войната, с цел да попречат на Съюз на съветските социалистически републики да извърши задължението си да възвърне на Съединени американски щати всякакво военно съоръжение, което към момента е функционирало след войната, както се изисква от контракта за програмата „ Заем-наем “.

Е, сигурно това се обрисува като неподходящ край за осемте изтребителя, открити заровени в гориста околност южно от Киев. Този град в този момент е столица на Украйна откакто получи самостоятелност през 1991 година от някогашния Съюз на съветските социалистически републики.

Според техните откриватели, самолетите са лишени от скъпото си съоръжение, в това число радиостанции, принадлежности и картечници, както и всевъзможен скрап, който може да бъде употребен наново. След това евентуално са били превозени с трактори от близкото летище, разглобени и хвърлени в плитко дере. Смята се, че тогава булдозерите са покрили самолетите със земя.

Самолетите са открити наоколо до неизбухнала бомба

В непосредственост до скривалището на самолетите беше открит невзривен снаряд от Втората международна война и изтребителите са събрани благодарение на железни детектори. Националният авиационен музей в Украйна сега прави ръчни разкопки на мястото, с цел да разпознава и сглоби допустимо най-голяма част от самолета.

Според Валерий Романенко, откривател в музея, изтребителите са изиграли решаваща роля за историята на Украйна.

„ Тези изтребители са знак на английската помощ през годините на Втората международна война тъкмо по този начин, както се случва и до през днешния ден “, споделя той. „ Англия е един от най-големите снабдители на военна техника за нашата страна сега “, прибавя той.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР