МВР призна за фалшиво положителен тест за наркотици и върна

...
МВР призна за фалшиво положителен тест за наркотици и върна
Коментари Харесай

МВР върна книжката на шофьор заради фалшив тест за наркотици

МВР призна за подправено позитивен тест за опиати и върна книжката на лидер. Това става година и половина откакто полицията афишира, че водачът е управлявал автомобила си след приложимост на опиати и против него е формирано наказателно произвеждане, споделя Нова тв.

След това лидерът Пламен Илиев дава кръвна проба, която потвърждава, че пробата е дал подправен резултат и няма никаква диря от опиати. После следва вървене по тъгите на лидера, с цел да си върне книжката и делото против него да бъде прекъснато. В един миг от него са желани 700 лева за направената кръвна проба и документите не са му връщани.

Едва след тв репортажа органите на реда са се самосезирали и мъжът получи назад свидетелството си за ръководство. „ Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов разпореди незабавно да бъде направена инспекция по случая. Отидох в дирекцията на МВР-Плевен и ми върнаха шофьорската брошура. Била станала неточност и някакви документи не били придвижени до КАТ - Плевен ”, изясни пострадалият Пламен Илиев.

Прекратено е и делото против него, както му било обяснено, че няма да заплаща въпросните 700 лева, описа още той.

В началото на февруари т.г. стана ясно, че хаосът с полевите проби за опиати и алкохол и опцията за подправени или неточни проби освен продължава, само че и се задълбочава. Проблемите се множат и няма да се решат с хвалбите за нови лаборатории за кръвни проби и забързване на резултатите от пробите. А глобите към този момент включват и лишаване на коли - краткотрайно и на основата единствено на полеви тест.

Поредната доза доказателства пристигна от опити, извършени от Би Ти Ви, и от коментар на доктор. При опитите бяха употребявани проби и дрегер като тези, с които ревизират служителите на реда на улицата.

Бе оповестено, че при опита се ревизира по какъв начин реагират полевите проби на комбинацията от противогрипно лекарство и саше против настинка - в едното има парацетамол, а във второто псевдоефедрин. Тества се какъв резултат регистрират и пробите, откакто са използвани енергийни питиета, в които има и кофеин. Проверява се и лекарство за главоболие, което съдържа кодеин.

Резултатите от тестванията са негативни за противогрипните медикаменти, препаратите против настинка, както и енергийните питиета. Не по този начин обаче е при препаратите, които имат кодеин. Там резултатът е позитивен. А медикаментите, в които има кодеин, се употребяват също всеобщо. Те се употребяват и за настинки, и за кашлици, и за инфекции.

" Този кодеин в тялото незабавно се преобразува в морфин. А морфинът е този, който се засича от полевите проби. Казусът е, че и хероинът, попадайки в тялото, също се трансформира в морфин. Тоест резултатът е същият ", изясни вносител на проби.

" Кодеинът е пролекарство. В организма от ензимните системи той се трансформира в кокаин, по-късно се позитивира и от тестванията, и от потвърдителния резултат. Това са медикаменти, които се употребяват и за настинки, и за кашлици, и за инфекции. Много деликатно би трябвало да се четат листовките ", разяснява и проф. доктор Добрин Свинаров, шеф на Централна клинична лаборатория в Александровска болница. " Тестовете са чувствителни и би трябвало да сме доста деликатни какво консумираме, преди да седнем зад кормилото ", предизвестява още той.

Законът е изработен по този начин, че в случай че след банкет на лекарство тестванията отчетат алкохол или опиати, то отговорността е на надлежно лице, а не на теста, който не може да разграничи опиат от лекарствена съставна част. От Министерството на здравеопазването показват, че информацията за наличие и специфични предизвестия за всеки лекарствен артикул е разказана в листовката. А пациентите би трябвало да са осведомени със наличието ѝ, без значение дали лекарството е предписано от доктор, или не.

В листовката, и то единствено на някои медикаменти с кодеин написа, че може да аргументи зашеметяване и унесеност, заради което не се предлага приемането му от водачи и лица, работещи с машини. По никакъв метод обаче не се не разрешава шофиране, както и няма предизвестие, че използването ще покаже позитивен полеви тест за опиати.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР