Toshiba успя да създаде твърди дискове с капацитет над 30

...
Toshiba успя да създаде твърди дискове с капацитет над 30
Коментари Харесай

Toshiba разработи твърди дискове с капацитет над 30 TB – тестовите образци ще се появят през 2025 г.

Toshiba съумя да сътвори твърди дискове с потенциал над 30 TB и две технологии от ново потомство ѝ помогнаха да преодолее тази преграда: магнитния запис с нагряване (HAMR) и магнитния запис с потребление на микровълново лъчение (MAMR).

Технологията HAMR, която обезпечава запис на данни с висока компактност, включва локално нагряване на зони от диска благодарение на лазерен лъч — това разрешава да се повлияе на магнитните свойства на плочата. Toshiba съумя да реализира потенциал от 32 TB на 10 плочи, също употребявайки SMR технология за магнитен запис. Японският производител възнамерява да стартира доставката на тестовите мостри от твърди дискове, основани на  HAMR технологията през 2025 година

Другата технология — MAMR, включва възстановяване на опциите за магнитен запис посредством влияние на микровълни. Toshiba беше първата, която показва своята успеваемост и започва всеобщо произвеждане на първото потомство MAMR дискове през 2021 година Към днешна дата компанията е постигнала потенциал за предпазване от 31 TB посредством потребление на 11 плочи, SMR и оптимизация за обработката на сигнала.

Компанията реализира тези резултати посредством дългогодишно тясно съдействие с производителя на пластини за твърди дискове Resonac и производителя на четящи и записващи глави TDK. Toshiba и нейните сътрудници имат намерение да продължат да развиват технологиите HAMR и MAMR, с цел да обезпечат устройства с по-голям потенциал за дейта-центровете и клауд-хранилищата.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР