Ето как Китай е успял без разрешение да разположи шпионско

...
Ето как Китай е успял без разрешение да разположи шпионско
Коментари Харесай

Криптовалутна ферма в близост до ядрена база: Джо Байдън постави ултиматум на Китай

Ето по какъв начин Китай е съумял без позволение да разположи шпионско съоръжение наоколо до военно оборудване.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа декрет, с който задължава китайската компания MineOne да продаде криптофермата си в щата Уайоминг. Причината е опасността за националната сигурност заради близостта на оборудването до военновъздушна база на Съединени американски щати.
Компанията за рандеман на криптовалути MineOne закупи имот край Шайен през 2022 година за да разположи на него център за рандеман на криптовалути. На 13-ти май обаче Джо Байдън подписа предписание, с което задължи компанията да продаде активите си в период от 120 дни. Работата е там, че оборудването се намира на по-малко от 1,5 км от военновъздушната база „ Франсис Е. Уорън “, където се съхраняват междуконтиненталните балистични ракети Minuteman III с нуклеарни бойни глави. Според Белия дом това събитие съставлява опасност за националната сигурност.

В указа се показва, че има достоверни доказателства, които дават съображение да се счита, че MineOne Partners Limited „ може да предприеме дейности, които да застрашат националната сигурност на Съединените щати “. Отбелязва се, че сдружението е записано на Вирджинските острови (Обединеното кралство), а контролният пакет акции се има от китайски жители. Всичко това е прекомерно подозрително.

Първоначално договорката за придобиване на парцела не е записана в Комитета за задгранични вложения в Съединени американски щати (CFIUS). Намеренията на компанията стават известни едвам откакто един от жителите оповестява за тях на регулаторния орган. Последвалото следствие на CFIUS откри, че оборудването, ситуирано в центъра за данни, съставлява риск за сигурността.

„ Близостта на задграничен неподвижен парцел до стратегическа ракетна база и основен детайл от нуклеарната триада на Съединени американски щати, както и съществуването на профилирано и задгранично съоръжение с капацитет да улесни разследващите и шпионските действия, съставлява опасност за националната сигурност на Съединени американски щати “,

се споделя в изпълнителната заповед.

Обикновено CFIUS работи с фирмите за разрешаване на въпроси, свързани с националната сигурност. В този случай обаче е открито, че никакви дейности не могат да отстранен опасността. От MineOne се изисква освен да продаде оборудването в период от 120 дни, само че и да демонтира рисковото съоръжение в период от 90 дни. В същото време на компанията е неразрешено да подхваща ново строителство или други усъвършенствания без утвърждението на CFIUS.

Декретът също по този начин лимитира евентуалните купувачи, с цел да се предотврати прехвърлянето на оборудването на друга задгранична компания. В случай на неспазване на изпълнителната заповед Белият дом упълномощи основния прокурор да предприеме всички нужни стъпки за нейното използване, в това число конфискация на имущество и активи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР