Основните клинични симптоми, които могат да насочат теб и твоя

...
Основните клинични симптоми, които могат да насочат теб и твоя
Коментари Харесай

Симптомите, за които да следим при изследване на млечните жлези

Основните клинични признаци, които могат да насочат теб и твоя доктор при болести на млечните жлези , са следните: уплътнение, болки в гърдата, секреция от зърното и кожни промени в региона на зърното и ареолата.

1.Най-честият признак при болесттите на гърдата е опипването на туморна групировка . При съществуване на подобен симптом значимо е да се откри дали се касае за доброкачествено или злокачествено положение. Според статистически данни единствено 5% от уплътненията на млечните жлези при дами под 50 години и 25% от случаите при дами над тази възраст са резултат от малигнен развой.

Всяка находка би трябвало да се конкретизира по отношение на локализацията си, размерите, формата, подвижността и други значими характерности. Типичната групировка при карцинома на млечната жлеза се опипва и разказва от дамите като неболезнено уплътнение, с неправилни и нерязко отграничени ръбове по отношение на околната тъкан, със силноограничена пъргавина. Структурата нормално е еднородна и не трансформира формата си в продължение на менструалния цикъл.

Другата туморна групировка, която може да се опипа при самоизследване на гърдите, е в региона на районните лимфни възли – подключичната и подмишничната област. Суспектни (съмнителни) находки за недоброкачествен развой са плътните, няколко на брой, закрепени между тях лимфни възли.

При определяне на описаните находки мощно се предлага консултация с доктор, като по-нататъшното държание се свежда до осъществяване на мамография или ехография според от възрастта на дамата, а по-късно цитологично проучване на взет материал посредством тъкноиглена аспирационна биопсия. Ексцизионна биопсия с хистологично проучване на находката също е допустимо.

2.Болките в млечната жлеза са вторият по периодичност признак, който насочва дамите към консултация с доктор. Мастопатията (болезнените млечни жлези с формиране на възли) се дължи основно на хормонален дисбаланс – нараснали локани или систематични равнища на естрогените, невисок прогестерон, нарушавания в липидната обмяна и други. Тя са разделя на циклична и нециклична.

Цикличната мастопатия се среща по-често при дами под 50 години, появява се преди менструация , допълнително случаи трае до 4 дни. Болката не е добрелокализирана и се усеща като парене, тежест. Често се образуват възли.

Нецикличната мастопатия е присъща за пре- и постменопаузалните дами , не е обвързвана с цикъла. Болката е епизодична и трае за малко време. Обикновено е локализирана по вътрешните квадранти на жлезата или субареоларно. Усеща се най-често като провождания или пулсации.

Малко дами с диагностициран рак на гърдата разказват болежка в гръдната област преди развиване на болестта (под 7%). Съобщаването на това недоволство, обаче, изисква интензивно следене, тъй като се открива, че в предклиничната фаза на лобуларния карцином , когато към момента не може да се пресъздават мамографски измененията, тъкмо болезнеността е първият признак.

Не е за подминаване и фактът, че някои дами обикновено изпитват болежка в гърдите преди менструация като част от пременструалния синдром . За да се изключи органично заболяване, обаче, е належащо да се проведат набор от проучвания като мамография, ехография на млечните жлези, пункционна биопсия.

При дами с болки в гърдите без те да са свързани със съответно заболяване добър съвет е съблюдаване на диета , бедна на скотски мазнини и кофеин и богат на Vit А и Vit Е. Ако смяната в стила на хранене не даде нужния резултат, могат да се назначат нестроидни противовъзпалителни средства.

3.Секрецията от зърното може да бъде в следствие от болести на млечната жлеза, невроендокринен дисбаланс или банкет на някои медикаменти (например множеството антипсихотици ). Физиологичната секреция от зърното е двустранна и се появява след масаж или приложение на помпичка (външна стимулация). Тя е безобидна и не би трябвало да основава разстройства.

Свързани публикации.. 40% понижен риск от рак на гърдата със средиземноморска диета 0 Диагнозата на болесттите на млечната жлеза стартира от теб 0 Профилактика на рака на млечната жлеза - първа стъпка към битката със болестта 1 Галактореята е различен тип секреция от гърдата, която съставлява обособяване на млякообразен материал при некърмеща жена. Тогава най-честата причина въобще не произлиза от жлечната жлеза, а от невроендокринната система. Галактореята е резултат от хормонален дисбаланс – нараснал пролактин . Това положение се съпътства също и с смяна в менструалния цикъл. Той става по нищожен и се появява на по-дълги шпации, до момента в който татално спре (аменорея).

Патологичната секреция, която е съмнителна за недоброкачествен развой, е едностранна, непринудено изтича без външна стимулация, а видът секрет е сивкав, зеленикав, или най-честно кървенист. В такива случаи ексфолиативната цитология и дуктографията (инжектиране на контрастно вещество в каналите на млечната жлеза) са съответни способи за слагане на диагноза.

4.Кожните промени в региона на ареолата и зърното са рядкосрещани, само че показателни за развой, протичащ се в тъканта на жлезата. Обикновено кожната лезия е едностранна, дребна крустозна плака с еритемна поставка и леко надигнати ръбове. Процесът нараства периферно и постоянно предшества появяването на туморна групировка в гърдата .

Тази публикация има за цел да усили здравната ти просвета. При съществуване на въпроси или определяне на находка при самоизследване постоянно предлагам допитване до експерт със компетентност акушерство и гинекология. 5110
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР