Синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ) повишава риска от развитие на

...
Синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ) повишава риска от развитие на
Коментари Харесай

Поликистозните яйчници предполагат диабет


Синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ) покачва риска от развиване на гестационен диабет (диабет по време на бременност), предиабет и за европейките - 3 пъти риска от захарен диабет вид 2 . Това сочат данните от многочислените научни проучвания и клинични наблюдения при дами със синдрома. Именно по тази причина в актуалните рекомендации от 2018 година на Европейското сдружение по репродукция и ембриология и Американското сдружение по репродуктивна медицина предлагат всяка жена със СПЯ да бъде изследвана за съществуване на въглехидратни нарушавания.

Синдромът на поликистозните яйчници е постоянно срещано заболяване измежду дамите в млада възраст, характеризиращо се с съществуването на хиперандрогененизъм, овулаторна дисфункция и поликистозна морфолигия на яйчниците. Клиничното показване на синдрома е хетерогенно и въпреки то да визира главно дамите в репродуктивна възраст, през днешния ден стартира да се обръща взор и към клиничните му прояви в предпубертетна и постменопаузална възраст.

Сред подрастващите менструалните нарушавания и нарасналото окосмяване по лицето и тялото (хирзутизъм) могат да бъдат причина за диагностициране на синдрома. В репродуктивна възраст причина за определяне на синдрома могат да бъдат същите недоволства, както и съществуването на инфертилитет. СПЯ

е една от честите аргументи за инфертилитет измежду дамите. Наличето на репродуктивни проблеми в фамилията постановат първо изключване на мъжки фактор (с проучване на спермограма), второ – непроходимост на маточните тръби и при отхвърлянето им – ановулаторен инфертилитет.

При СПЯ е налице хронична ановулация - множеството зреещи фоликули в яйчника задържат развието си, без да настава селекция на индивидуален доминантен фоликул, който да даде началото на овулацията – освобождение на зряла яйцеклетка във фалопиевите тръби, годна за оплождане при среща със сперматозоид.

В постменопаузална възраст огромна част от водещите признаци и признаци на СПЯ стопират да играят основна роля в клиничната картина и тогава на напред във времето излизат метаболитните последици

- нарасналият риск от нарушен въглехидратен толеранс, захарен диабет вид 2, поява на хипертония и дислипидемия.

В към 50 % от случаите дамите със СПЯ са със затлъстяване (андрогенен тип) или наднормено тегло. Висцералната мастна тъкан играе ролята на огромен ендокринен орган, в който протичат доста процеси на метаболизиране на половите хормони, синтез на адипоцитокини и други фактори с краен резултат развиване на инсулинова устойчивост и обезщетителна хиперинсулинемия.

Една от потвърдените теории за причина на болестта е недостатък в инсулиновото деяние, което води до изява на инсулинова устойчивост и хиперинсулинемия . В поддръжка на това са и данните, че при СПЯ се открива по-често инсулинова устойчивост, в сравнение с при дами със същия показател на телесна маса (ИТМ), само че без СПЯ.

У лица с генетична предразположеност за изява на въглехидратни нарушавания и/или под влияние на външни фактори е допустимо да се развие предиабетно положение или захарен диабет.

Препоръките на Европейското сдружение по репродукция и ембриология и Американското сдружение по репродуктивна медицина включват - оценка на гликемичния статус е належащо да се прави при всички дами със СПЯ чрез провеждането на орален глюкозо-толерантен тест (ОГТТ), премерване на кръвна захар на гладно или гликиран хемоглобин (HbA1c) . При високорисковите дами със СПЯ (включващи ИТМ > 25 кг/м2, анамнеза за открит предиабет или гестационен диабет, фамилна анамнеза за захарен диабет вид 2 и хипертония) се предлага провеждането на ОГТТ.

Тест с глюкозно обременяване със 75 г глюкоза (ОГТТ) се предлага в допълнение да се организира при всички дами със СПЯ, планиращи бременност или провеждащи лекуване за инфертилитет. Ако той не е извършен преди забреняване, се предлага той да бъде осъществен при опция преди 20 гестационна седмица или в 24-28 гестационна седмица на бременността.
(3957)
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР