Стадии на ендометриалния карцином според Международната федерация по гинекология и

...
Стадии на ендометриалния карцином според Международната федерация по гинекология и
Коментари Харесай

Рак на ендометриума – ендометриален карцином


Стадии на ендометриалния карцином съгласно

Международната федерация по гинекология и акушерство (FIGO – International Federation of Gynecology and Obstetrics) (Към първа част на материала)

I етап – туморът е в рамките на матката; I-A – туморът е стеснен в ендометриума или инвазира по-малко от ½ от миометриума (мускулния пласт на матката); I-B – туморът инвазира >1/2 от миометриума; II – инвазия на шийката, само че туморът е към момента стеснен в матката; II-A – наранени са единствено жлезите на маточната шийка (ендоцервикалните жлези); II-B – наранена е и стромата на шийката; III – локално и/или районно разпространение; III-A – засягане на сероза, маточни тръби или яйчници; III-B – засягане на влагалище и/или параметриум; III-C – ангажиране на тазови и/или парааортални лимфни възли; IV – обгръщане на прилежащи органи или съществуване на далечни метастази; IV-A – засягане на пикочен мехур и/или ректум; IV-B – далечни метастази или метастази в ингвинални лимфни възли.

Как се слага диагнозата?
Цитологично проучване – взимане на материал от цервикалния канал и от portio vaginalis colli uteri

- цитонамазка. По този метод не може да се открие рак на ендометриума, само че се изключва рак на шийката на матката, като причина за недоволствата

Аспирационен кюртаж – точността на диагнозата е до 97%. Предимството на този способ е, че се ползва в амбулаторни условия, без приложението на упойка.

Сепарирано абразио – прави се под упойка

и е общоприетоо проучване за установяване размера и разположението на тумора Това е златен стандарт защото може да се направи хистологичен препарат от който да се сложи диагноза дали се касае за елементарна хиперплазия, атипина, или рак на ендометриума.

Свързани публикации.. Рак на ендометриума – ендометриален карцином 0 Климактериум – какво да чакаме дамите при менопауза? 0 Усложнения на синдрома на поликистозните яйчници 0

Хистерография – дефинира се отношението на тумора и разположението му по отношение на цервикалния канал- (канала на маточната шийка)

Хистероскопия – дава опция за прицелна биопсия от измененият сектор

Трансвагинален ултразвук (трансвагинална ехография). Това, което се следи при дами в менопауза е да няма разгръщане на маточната лигавица. Ако пациентката е от години в менопауза и лигавицата измерена с вагинален ултразвук е под 4мм.- няма база за терзания. Ако лигавицата е над 4мм и повече, без значение дали има или няма генитално кървене е удачно гинекологът да предложи пробно абразио, като последното е наложително при лигавица над 4мм и съпътстващо кървене.



Ядрено магнитен резонанс
( ЯМР) Компютърна томография (КТ), рентгенография на бял дроб.

Лечение

Хирургично лекуване - екстрафасциална тотална хистеректомия ( премахване на матката ) с аднексектомия ( унищожаване на маточните тръби и яйчниците) и лимфна дисекция за по- тъкмо стадииране на процеса. Радикална хистеректомия е показана в случаите, когато ракът инвазира

и маточната шийка, като степента на радикалност се дефинира от степента на процеса.

Хормонотерапия - употребяват се производни на прогестагените 160мг Medroxyprogesteron acetate при иноперабилни пациентки и такива, които са във фертилна възраст. Ако резултатът е нулев може да се усили дозата, или да се премине към оперативно лекуване.

Лъчетерапия - рядко се употребява като средство на първи избор. По- постоянно е в композиция с оперативното лекуване. Изпозват се перкутанна лъчетерапия, трансвагинална брахитерапия и други На лъчетерапия са показани пациентки, които имат умерено, или нискодиференциран карцином G2, G3,лимфни метастази, или засягане на повече от ½ от миометриума (мускулния пласт на матката).

Химиотерапия - най- постоянно в композиция с другите способи.

Прогноза

Пет годишната преживяемост на пациентки с рак на ендометриума зависи от стадия, в който се намира пациентката, от възрастта и съществуването, или отсъствието на съпътстващи болести. Значение има несъмнено и съответното и навременно лекуване.
Такива пациентки през първите 3 години са показани за обзор на всеки три месеца, като самата пациентка се образова да търси белези на рецидив- генитално кървене, асцит, болки в дребния таз, или кръста и други

От 3 до 5 години - обзор на всеки 6 месеца и един път годишно КТ, ЯМР или рентгенография на гръден панер за изключване на метастази в белия дроб.

При липса на рецидив след първите 5 години са задоволителни и единствено годишни посещаване при гинеколог.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР