Климактериумът представлява физиологичен инволутивен процес на репродуктивните органи и функции

...
Климактериумът представлява физиологичен инволутивен процес на репродуктивните органи и функции
Коментари Харесай

Климактериум – какво да очакваме жените при менопауза?


Климактериумът съставлява физиологичен инволутивен развой на репродуктивните органи и функционалности на дамата. Спирането на менструацията - менопаузата настава приблизително към 50-годишна възраст. Климактериумът се дели на пременопаузален, менопауза, постменопаузален и старческа възраст.

Пременопаузалният климактериум стартира към 40-годишна възраст и продължава приблизително към 10 години. При него се следи първо понижаване на количеството на синтезирания прогестерон, което може да докара до менструални разстройства и неправилни маточни кръвотечения.

Естрогените , които се отделят в първата половина на цикъла, провокират разгръщане на лигавицата на ендометриума, а прогестеронът - отделян във втората половина на цикъла (след овулация) е виновен за уплътняването на маточната лигавица и нейното „ вярно “ обособяване по време на менструация. Ето за какво промени в количеството на отделения прогестерон, водят до неправилни маточни кръвотечения. На гинекологичен обзор може да се открият и други аргументи за тези аномалии, като да вземем за пример съществуването на миомни възли, полипи в кухината на матката и други, само че когато дамата е в пременопаузална възраст, не би трябвало да се изключва възможност за упования, физиологичен хормонален дизбаланс.

В пременопаузалния интервал в началото менструалния цикъл стартира да редуцира своя период. Цикълът е интервалът сред две менструации и продължава приблизително към 28 дни. Жените оповестяват, че менструацията, която преди е била „ постоянна “ - на всеки 28 дни е почнала да „ избързва “ с по 4-5 дни. С напредването на годините на дамата, цикълът стартира да се удължава, да прескача по месец, два и най-после напълно стопира.

В пременопаузалния интервал, без значение от хормоналния дисбаланс , дамата е към момента със непокътнати фертилни качества, въпреки че в множеството случаи овулация съвсем няма в средата на цикъла. С придвижване на възрастта на дамата стартира да понижава и количеството на отделения от организма естроген, който в действителност води до клиничните признаци, които дамите оповестяват, а точно:

Менструални разстройства. Те са свързани с неправилни маточни кръвотечения, съкращаване на интервала сред две менструации, „ прескачане “ на менструация и други При съществуване на такива промени, е удачно дамата да потърси лекарска помощ, с цел да не се неглижира нещо по-сериозно. Горещи талази и нощни изпотявания. Голям % от дамите оповестяват за тези неприятни признаци. Предполага се, че промененото съответствие на половите хормони, води до тази термолабилност. Терморегулаторният център се намира в продълговатия мозък и е потвърдено, че функционалността му се въздейства от измененията в половите хормони. Горещата вълна е субективно чувство за зачервяване и парене, което в множеството случаи стартира от лицето и се разгръща по шията. Дължи се на вазодилатацията (разширяването) на капилярните и дребните венозни съдове, което води до по-бурното навлизане на кръв в тях, а оттова и чувството за топлота.
Обикновено тази вазодилатация е преходна и се последва от вазоконстрикция (свиване) на съдовете и надлежно субективно възприятие за мраз. Горещите талази имат дълготрайност от към 30 секунди до 10 минути. Появяват се на разнообразни шпации от време, като могат да се предизвикат от пиянство на горещи питиета, алкохол и други Често пъти горещите талази са съпроводени с нощни изпотявания. Жената оповестява, че се разсънва обляна в пот, което пък води до непроизводителен сън и отмалялост денем. В множеството случаи тези признаци не престават няколко месеца до една, две години. Има разказани случаи, при които горещите талази са траяли над 10 години, само че не е изключено те да са били част от различен болестен развой.

Свързани публикации.. Хормонална контрацепция - по какъв начин да се предпазим? 0 Как да спрем напълняването в менопаузата? (І част) 0 Доц. доктор Ивона Даскалова: Менопаузата изисква от дамите да си отделят време! (І част) 0

Промени в държанието като лесна нервност, податливост към депресии, несдържаност са постоянно срещани отрицателни признаци в интервала на пременопауза.

Намаленото синтезиране на естроген , води до намаляване на еластичността и влажността на влагалищната лигавица. Изчезват присъщите rugae vaginae и лигавицата става елементарно ранима.

Кожата също се трансформира в този интервал. Има изследвания, които потвърждават, че намаленият синтез на естрогени води до понижаване количеството на колаген и еластан в кожата и надлежно тя стартира да понижава своята разтегливост и гладкост.

Костната компактност също се намалява.
Според изследвания тя понижава съразмерно с повишение на възрастта на дамата и с намаление синтеза на естрогени. Това води до фрактури на костите, като несъмнено максимален е техният % след 65-70-годишна възраст, когато синтезът на естрогени е съвсем най-малък.
Очаквайте продължението
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР