Хистеректомия означава премахването на маточното тяло и маточната шийка. Тази

...
Хистеректомия означава премахването на маточното тяло и маточната шийка. Тази
Коментари Харесай

Супрацервикална хистеректомия - премахване на матката и запазване на маточната шийка


Хистеректомия значи премахването на маточното тяло и маточната шийка. Тази процедура се назовава тотална абдоминална хистеректомия. Друга хирургична намеса в гинекологията е супрецервикалната хистеректомия. При нея се отстранява единствено маточното тяло, а се резервира маточната шийка.

Освен премахването на матката от време на време се отстраняват и яйчниците дружно с фалопиевите тръби - билатерална (двустранна) салпингооофоректомия.

В момента хистеректомията е една от постоянно реализирани хирургични процедури. Повече от 90% от хистеректомиите са тотални и единствено малко част са супрацервикални.

Основната причина тоталната хистеректомия да се избира от гинеколозите е, че при оставяне на маточната шийка доста рядко може да се развие карцином на маточната шийка. Ракът на маточната шийка, останала след супрацервикална хистеректомия, се назовава "щумп ".

Днешно време, обаче, излизат на напред във времето изследвания, които демонстрират, че запазването на маточната шийка разрешава по-добра постоперативна полова функционалност. Също по този начин се резервира уринарна функционалност и се поддържа цялостта на тазото дъно .

Свързани публикации.. Изпускане по дребна потребност при дамите – по какъв начин да се оправим с него? 0 Профилактика на рака на маточната шийка 0 Хистеректомия - измежду най-често осъществяваните интервенции в гинекологията. Женско здраве с доцент Костов 1

Супрацервикалната хистеректомия понижава диспареинуята (болката при правене на секс), а също и хроничната болежка по време на гинекологични проучвания.

Освен качеството на живота, супрацервикалната хистеректомия усъвършенства функционалността на уринарната (отделителната) система. Понякога след премахване на матката се следят затруднения, свързани с покочния мехур. Уринарната стрес-инконтиненция, прекъснатия поток на урина или ноктурията (ходенето по дребна потребност през нощта) биха могли да се появат след интервенция.

Супрацервикалната хистеректомия понижава риска от развиване на стрес инконтиненция , а честа потребност за вървене до тоалетната не е толкоз срещано затруднение.

Други данни демонстрират, че изгодите от супрацервикалната хистеректомия пред тоталната такава се демонстрират още на операционната маса. Смята се, че кръвозагубата при първия тип интервенция е по-малка - 250 мл против 400 мл.

Разбира се, супрацервикалната хистеректомия има и своите дефекти. Запазването на маточната шийка може по-късно да докара до развиването на карцином там, както при всяка друга здрава жена. При тоталната хистеректомия този риск не съществува, тъй като маточната шийка се отстранява.

Затова преди престъпването към интервенция се предлага проучването на цитонамазка . При резултат за цервикална дисплазия (промяна в клетките) се предлага премахването на матотното тяло и маточната шийка.

.Преминаването към супрацервикална или тотална хистректомия зависи от уменията на гинеколога, желанията на пациента и положението на маточната шийка.

2584
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР