Стената на матката е изградена от три слоя. Вътрешен слой

...
Стената на матката е изградена от три слоя. Вътрешен слой
Коментари Харесай

Рак на ендометриума – ендометриален карцином


Стената на матката е построена от три пласта. Вътрешен пласт - наименуван ендометрум, или лигавица - tunica mucosa. Среден, или мускулен пласт - tunica muscularis (myometrium) и серозна обвивка - tunica serosa (perimetrium).

Ракът на ендометриума се развива в най-вътрешния пласт на маточната празнина, като в огромен % от случаите се дължи на патологично изменение в структурата на клетките, които го построяват. Патологично се разрастват- пролиферират жлезите, а се понижава количеството на заобикалящата ги тъкан - строма. Този развой се назовава хиперплазия на ендометриума и може да бъде „ елементарна “ - елементарна, или комплексна- надлежно с или без атипизъм. Точно това събитие е особено за дамите в преклимактерична и климактерична възраст.

Като резултат може се получи жлезисто-кистозна хиперплазия , атипична хиперплазия и най-после да се доближи до рак на ендометриума. Това е пътят, който нормално се изминава от физиологичния пролиферативен резултат на естрадиола до патологичното положение. Ето за какво карциномът на ендометриума се среща при дами от 55- до 65-годишна възраст и е с очебийно постепенно развиване.

Счита се, че описаната промяна е със междинна дълготрайност 8-10 години. Според данни на СЗО за 2015 година в Съединени американски щати ендометриалният карцином е преди всичко измежду онкогинекологичната заболеваемост и на четвърто място измежду онкологичните болести. В България данните за аналогични, което прави това заболяване обществено значимо, като над 70% са дами в менопауза, 25% са перименопауза ( преди нахлуване в менопауза) и 5% са дами във фертилна възраст.

Кои са рисковите фактори?
По-голяма периодичност на заболеваемост има във възрастта над 50 години, което е приблизително с 10 години по-висока междинна възраст от заболелите от рак на маточната шийка; Хиперплазия на ендометриума; Неправилна приложимост на контрацептиви - погрешно съответствие на естрогени и прогестерони; Наличието на тумори на яйчниците, които секретират (произвеждат) хормони; Ановулаторни цикли - цикъл, в средата на който не е станала овулация; Наличие на поликистоза на яйччниците, или поликистозен овариален синдром- Щайн-Левентал (Stein-Leventhal); Ранно менархе (първа менструация); Късна менопауза - над 56-годишна възраст; Стерилитет или понижен фертилитет – рискът се покачва при дами, които не са раждали; Наднормено тегло и затлъстяване; Използване на високи дози Tamoxifen- препарат, който се употребява за лекуване на рак на гърдата; Наследственост; Диабет и хипертония; Географско разположение - счита се, че визира повече развитите страни, до момента в който ракът на маточната шийка се среща по-често при разрастващите се страни.

Свързани публикации.. Климактериум – какво да чакаме дамите при менопауза? 0 Рак на гърдата – 10 удивителни 0 Тамоксифен с непредвиден резултат при рак на гърдата 0

Кои са факторите, намаляващи риска?
Правилна приложимост на контрацептивни таблетки – без да превалира количеството на естогена в тях; Употреба на вътрематочен песар (спирала) вместо контацептивни таблетки; Употреба на фитоестрогени; Физическа интензивност и контролиране на телесното тегло; Намаляване на нездравословните пороци- тютюнопушене.

Видове ендометриален карцином - подредба:

Според хистологията:
Аденокарцином - най- честият и с най-благоприятна прогноза; Папиларен серозен карцином; Аденосквамозен; Плоскоклетъчен.
Според степента на диференциация:

Високодиференциран G1- с най- добра прогноза;

Умеренодиференциран G2;

Нискодиференциран G3 - с неприятна прогноза;

Анапластичен - няма никаква очевидно останала аналогия с естествената конструкция на ендометриума. Особено нападателен вид.

Най-често срещаните признаци
Кървене отвън менопауза. В случая става въпрос за генитално кървене, след интервал на повече от 6 месеца от навлизането в менопауза. Най-често кървенето стартира като воднисто течение с примеси на кръв и последователно се насища с повече кръв; Кървене при сексуален контакт - т.н контактно кървене. При този вид кървене в диференциална диагноза би трябвало да изключи рак на шийката на матката; Засилен генитален флуор постоянно със зловонна, неприятна миризма; Болка ниско в корема и кръста- тъй наречените Симпсънови контракции, дължащи се разпад на тумора и опити на матката да „ изхвърли “ разападналите се туморни частици; Късни признаци - намаляване на тегло, болки при уруниране или кръв в урината, болки в костите при съществуване на далечни метастази и други

Очаквайте продължението
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР