Към първа част на материала Естрогените имат голямо значение за

...
Към първа част на материала Естрогените имат голямо значение за
Коментари Харесай

Климактериум – физиологично завършване на фертилните възможности


Към първа част на материала

Естрогените имат огромно значение за предварителна защита от атеросклероза. Когато дамата е във фертилна възраст, техният синтез води до намаление на количеството на „ неприятния “ холестерол LDL и повишение на „ положителния “ холестерол - HDL. Високият холестерол покачва риска от атеросклеротични плаки по съдовете, което води до тяхното притеснение и увеличение честотата от съдечносъдови произшествия. С навлизането в менопауза заради ниските естрогени съдовете са по-застрашени от развиване на атеросклероза. Разбира се, огромно значение се отдава и на други фактори, които в композиция с намалените хормони в допълнение покачват риска. Това са тютюнопушене, затлъстяване, затънал метод на живот. Процентът на дами със сърдечни произшествия във фертилна възраст е невисок, точно поради позитивния резултат на естрогените върху съдовете и предварителната защита, която оказват върху тях. Повишение на телесното тегло. Това е различен признак, който дамите регистрират в тази възраст. Повече килограми се натрупат към ханша и бедрата и са част от физиологичните промени, които съпътстват този временен интервал.

За ранна менопауза се приказва във възрастта към 40 години. Причините могат да бъдат най-различни. Често се касае за генетично влечение. Тоест, в случай че майката е навлязла рано в менопауза, се чака същото да последва и нейните дъщери. Други аргументи са тежки диети в юношеска възраст, ранно менархе (първа менструация към 10-годишна възраст ), тютюнопушене - повече от 20 цигари на ден за интервал над 5 години, стрес, метод на живот, автоимунни болести, невроендокринни болести. Посткастрационен синдром. Наблюдава се при дами, които по една, или друга причина са претърпели интервенция за премахване на матката и аднексите (маточни тръби и яйчници ). Ако дамата е над 45 години. Обикновено се отстраняват и яйчниците, в случай че е по- млада по преценка се оставят. Когато на млада жена се отстранят и яйчниците, тя би трябвало да бъде подложена на хормонозаместителна терапия, с цел да не се следят отрицателните промени в организма, съпътстващи тази ранна менопауза.

Повечето дами желаят да отсрочат оптимално дълго навлизането в менопауза . В пременопаузалния интервал е допустимо да се ползват хормони - прогестерон във втората половина на цикъла. Започва се терапия с две таблетки прогестерон от 14-тия ден за 10 дни. След което се чака менструалното кървене да е с естествена дълготрайност – 4-5 дни и да няма неправилни маточни кръвотечения в интервала сред двете менструации. Тази терапия може да се приложи за период от 3-6 месеца. Когато и на фона на прогестерон, менструацията липсва, лекарят е по-склонен да има вяра, че нещата към този момент са необратими и че дамата към този момент е навлязла в менопауза. Даването на хормонална терапия, би трябвало да е след в детайли снета анамнеза и липса на други болести, при които да е контраиндицирана използването им.

Свързани публикации.. Климактериум – какво да чакаме дамите при менопауза? 0 Изпускането на урина е лечимо! Женско здраве с доцент Костов 0 Миома на матката. Женско здраве с доцент Костов 0

Голяма част от дамите задържат течности поради прогестерона и те субективно усещат, че напълняват. Процесът е обратим след прекъсването на хормона. При дами, навлизащи рано в менопауза, може да се приложи комбинирана хормонална терапия внасяща както естрогени, по този начин и прогестерон. Идеята е да се понижат споменататите негативните резултати, които се следят при понижаването на естрогените. В пременопаузата могат да се употребяват и фитоестрогени и соеви артикули. Те доста намаляват субективните недоволства на нервност, горещи талази и нощни изпотявания. Тези артикули е удачно да се употребяват за по-дълъг интервал от време, с цел да имат стремежи и издирван резултат.

Жената е навлязла в менопауза, в случай че не е имала менструално кървене в последната 1 година. Необходимо е да се върви на профилактични гинекологични прегледи, където благодарение на ултразвук се мери дебелината на маточната лигавица. Тя би трябвало да е тънка под 3 мм. Ако се откри съществуване на дебела лигавица и дамата заяви за менструално кървене след период от повече от година, в което е липсвало, е належащо да се направи пробно абразио. Взетият материал би трябвало да се изпрати за хистология и да се откри дали се касае за елементарна, или атипична хиперплазия, която е предракова.

С настъпването на менопаузата стартира постменопаузалният интервал, който трае най-малко 10 години , т.е. до към 60-65-годишна възраст. Яйчниците не престават да създават естрогени, прогестерони и андрогени, само че в намалено количество и променено съответствие. Към края на постменопаузалня интервал се намалява и синтезът на FSH и LH от хипофизната жлеза. В старческа възраст – 70-75 години, хипоталамо-хипофизо- яйчниковата ос престава да съществува като функционираща система.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР