Монетният двор на Българската народна банка (БТБ) започва пробното отсичане

...
Монетният двор на Българската народна банка (БТБ) започва пробното отсичане
Коментари Харесай

Българската народна банка ще отсече пробно 8 млн. евромонети

Монетният двор на Българската национална банка (БТБ) стартира пробното отрязване на 8 млн. български евромонети. Евробанкнотите за локалните потребности към този момент се отпечатват. Това заяви шефът на Българска народна банка Димитър Радев на конференция за въвеждането на еврото.

Общото количество банкноти и монети, които са нужни, тежи 12 300 тона и подхожда на вместимостта на 620 тира, сподели шефът.

Българска народна банка и банките ще бъдат напълно подготвени за присъединение към еврозоната преди края на тази година, само че изпълнителната власт има още много неща за извършване, сподели Радев. " В резултат на политическата рецесия изгубихме самодейността и водачеството в процеса на присъединение. Нуждаем се от устойчива проевропейска политическа структура ", акцентира той.

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев съобщи на конференцията " България в еврозоната, по кое време? ", че Българска народна банка и банковияя бранш са готови за приемането на еврото, само че изпълнителната власт има доста неща за извършване. Според него има редица осведомителни и счетоводни системи, които са под контрола на изпълнителната власт и общините, които би трябвало да се приспособяват за работа в еврозоната. " Те са разпознати, само че към момента следва забележителна работа, с цел да бъдат изцяло подготвени ", сподели Радев.

Той уточни политическата неустойчивост в страната като една от аргументите България да изостане от Хърватия в процеса на влизане в еврозоната.

" В резултат на политическата рецесия изгубихме самодейността и водачеството в процеса на присъединение. Нуждаем се от устойчива проевропейска политическа структура ", акцентира Радев.

Гости на конференцията бяха някогашният канцлер на Австрия Волфганг Шусел, Джоузеф Мускат, някогашен министър председател на Малта и Адриян Настасе - някогашен министър председател на Румъния.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР