„Оптикс“ специализира в конструирането и производството на оптични, оптикомеханични и

...
„Оптикс“ специализира в конструирането и производството на оптични, оптикомеханични и
Коментари Харесай

Допълнителните функционалности в ERP системата на „Оптикс улесняват бизнес процесите


„ Оптикс “ специализира в конструирането и производството на оптични, оптикомеханични и оптикоелектронни възли и произведения с военно и гражданско предопределение. Чрез актуалните технологии компанията прави целия индустриален развой – от проектирането и реализирането на прототипи до серийното произвеждане на детайли, възли и уреди.

„ Оптикс “ е единственото дружество в България, което създава и създава цялата гама специфична оптика за потребностите на армията и полицията. Компанията печели редица състезания за произвеждане и доставка на високотехнологични мобилни системи за наблюдаване и защита на Държавната граница на Република България. Освен това тя създава и създава устойчивите на тежките метеорологични условия уреди за нощно виждане и термовизия, които се употребява от българските мироопазващи задачи в чужбина. Фирмата създава и извънредна гама артикули, предопределени за ловни цели.
Визитка на ИТ плана
Име на плана: Обновяване на ERP система и създаване на спомагателни функционалности

Възложител : „ Оптикс “

Изпълнител : „ Оптикс “ и „ Абас Бизнес Сълюшънс България”

Локации: Панагюрище

Дата на пускане и привършване на плана: довеждане докрай актуализацията на системата в края на 2018

Категория: Производство и търговия

Основни провокации

Фирмата стартира внедряването на първата си ERP система през 2005. Следващите няколко години решението не е било обновявано постоянно, което води до стартирането на нов план през 2012. По повторната имплементация и по интеграцията на системата с всички бизнес процеси във компанията работят както експертите от ERP отдела на „ Оптикс “, по този начин и техните сътрудници от „ Абас Бизнес Сълюшънс България”.

Поради своята разнородна активност и личен състав от над 700 индивида „ Оптикс “ непрекъснато има потребност от нови доработки и функционалности. От 2012 всяка години се вкарват общоприетите ъпдейти, свързани с смяна на някои от наличните варианти или прибавянето на нови такива, а по едно и също време с това се създават и характерни модули, отговарящи на потребностите на организацията. Сега следва и актуализация на предпоследната версия на ERP системата от 2017, която би трябвало да бъде приключена до края на тази година.

ИТ решение

Системата за бизнес ръководство на ресурсите обгръща всички оперативни равнища в „ Оптикс “, в това число доставките, производството, продажбите, финансите и счетоводството. В момента компанията приготвя стартирането на две значими нови функционалности, които имат предпочитано значение за работата на бизнеса. На първо място, тя се концентрира върху въвеждането на благоприятни условия за бизнес разбори (Business Intelligence – BI). Ще се употребяват данните от ERP системата и посредством Microsoft SQL Server те ще се съхраняват и пресъздават под формата на разнообразни таблици, табла и диаграми. Ако сходни систематизирани информации се изготвят през самата ERP система, то ще отнеме много повече време и изпитание на чиновници.

Новите версии на ERP софтуера разполагат със общоприети варианти за правене на бизнес разбори и могат да извлекат информация от множеството бази данни – да вземем за пример за продажбите. Интеграцията с външни приложения обаче дава безграничен брой благоприятни условия за генериране на информации, които са потребни за мениджърите във всеки един отдел на компанията – продажби, произвеждане, логистика и други. Именно и по тази причина в „ Оптикс “ се концентрират върху създаването на сходни функционалности. В допълнение би трябвало да се означи, че директната интеграция на тези приложения с ERP системата понижава до най-малко грешките при самите информации.

Другата съществена функционалност, която сега „ Оптикс “ създават, е обвързвана с детайлното обмисляне. Това е обособен програмен продукт, който също се интегрира с ERP, защото системата не предлага общоприетоо сходна алтернатива.

 „ Оптикс “ с спомагателни функционалности за своята ERP система

Ефект от ИТ решението

Добрите резултатите са факт и компанията ще продължи да създава нови функционалности и да уголемява опциите на системата. От „ Оптикс “ акцентират, че ERP е голямо облекчение за бизнеса, защото разрешава бързо и комфортно да се събират данни, да се обобщава информацията и да се показва в един понятен тип на другите управнически равнища. Освен това без сходен програмен продукт не може да се ръководи една компания с по-големи мащаби, повече личен състав и разнообразни видове действия. Почти пет години след реимплементирането на системата е изцяло ясно, че повторното внедряване е улеснило доста работата на чиновниците, признават от компанията.

Потенциал за развиване

" Оптикс " демонстрира интерес към внедряването и на други функционалности като ръководство на бизнес резултатите (Business Process Management, BPM) и ръководство на процесите в самата компания (workflow). Подобни варианти ще разрешават всеки развой в компанията да се отразява отразява правилно както вътре в ERP системата, по този начин и отвън нея.

Плановете на компанията за нови разработки обаче не стопират дотук. Все още има фирмени процеси, които не са обхванати от ERP, само че това следва да се случи в бъдеще. Освен това „ Оптикс “ продължава да се разраства и да навлиза в разнообразни видове действия, с които до момента организацията не се е занимавала. Тези нови вътрешно фирмени процеси също ще би трябвало да бъдат интегрирани със системата.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР