Созопол е една от най-посещаваните летни дестинации по българското Черноморие.

...
Созопол е една от най-посещаваните летни дестинации по българското Черноморие.
Коментари Харесай

Община Созопол с иновативна културно-информационна система

Созопол е една от най-посещаваните летни дестинации по българското Черноморие. Всяка година през града минават стотици хиляди туристи, привлечени от безбройните исторически и културни забележителности. За да улесни достъпа на гостите на града до тях и да усъвършенства като цяло туристическото им прекарване, Община Созопол построи новаторска културно-информационна система, която започва на 15 юни. Проектът е финансиран от локалния бюджет в границите на планиране и осъществяване на енергоспестяващи ограничения и действия по рационализация, реорганизация, интелигентно ръководство и енергиен мениджмънт на система за улично осветяване на общината.



Системата BeNet

Културно-информационната система BeNet доставя непосредствено на мобилните устройства на туристите – смарт телефони и таблети - информация за събития, развлечения и локални забележителности. Сигналът се излъчва с помощта на „ отзивчиви “ стълбове за улично осветяване, които изпращат сигнал в радиус от 70 метра. BeNet е основана на платформа за услуги на Гугъл, която оказва помощ на потребителите да разпознават обекти, попадащи в съответния регион на покритие, посредством Bluetooth и 3G продан на данни.
Визитка на ИТ плана
Име на плана: Създаване на новаторска културно-информационна система - BeNet

Възложител: Община Созопол

Бюджет: Проектът е финансиран от локалния бюджет в границите на планиране и осъществяване на енергоспестяващи ограничения и действия по рационализация, реорганизация, интелигентно ръководство и енергиен мениджмънт на система за улично осветяване на общината.

Дата на пускане и привършване на плана: Проектът е завършен в края на пролетта 2018 година

Категория: Местна власт

Целта на BeNet е да оказва помощ на посетителите бързо да се ориентират в богатото многообразие от предлагани услуги и туристически забележителности, според от техните ползи и желания. За задачата тя поддържа три езика - български, съветски и британски език, като разчита на добре структуриран интерфейс, подобаващ както за локални, по този начин и за задгранични туристи.



За гостите на града

Иновативната осведомителна система улеснява достъпа до културно-историческото завещание на Община Созопол, като сплотява локалните забележителности, археологически находки, църкви, параклиси и музеи в „ Обиколка на Созопол “ / „ Tour de Sozopol “. BeNet ще дава на туристите информация за обектите (къде се намират, по какъв начин да стигнат до тях, какво могат да видят, данни за контакт, снимки) по атрактивен и понятен метод. Освен това системата ще дава и опция за автоматизирано вписване на всяко посещаване и шерване на усещания в обществените мрежи.

„ Обиколката на Созопол “ ще награждава гостите на града с виртуални значки. Туристите, които посетят 30% от обектите, включени в обиколката, ще получават бронзова значка, за 60% от обектите значката е сребърна, а за 100% получават златна значка.

За бизнеса

Информационната система е от изгода и за дребния бизнес на територията на общината, защото предлага съвременен, бърз и елементарен метод търговците да осведомят туристите за услугите, които оферират. След основаване на профил в платформата, всеки може да показа своето предложение към туристите, като уточни къде се намира, опише какво предлага и показа основни особености на продукта или услугата си. Системата дава опция за потребление на фотоси и даване на информацията също на три езика – български, съветски и британски. Към момента информацията се появява в BeNet в границите на 24 часа след нейното въвеждане.

Предимствата при потребление на системата са, че местата на предлаганите туристически услуги ще могат да бъдат елементарно забележими, обсъждани и оценени от многочислените туристи. При интерес туристите ще имат опция да употребяват и навигация от системата до всяко от предложенията.



Планове за развиване

Община Созопол си сътрудничи с Музеен център - Созопол за изборът на обектите в “Обиколката на Созопол “, като към днешна дата те са общо 30. Местната администрация обаче си е сложила за цел да разшири функционалностите на платформата, като системата е отворена за оферти от локалните жители и гостите на града.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР