„Софийска вода” АД е доставчик на комунални услуги, създаден през

...
„Софийска вода” АД е доставчик на комунални услуги, създаден през
Коментари Харесай

„Софийска вода АД автоматизира обработката на сигнали с ПЕГАС

„ Софийска вода” АД е снабдител на комунални услуги, основан през октомври 2000 година по силата на 25-годишен Договор за концесия, посредством който Столична община предотстъпва на сдружението употребата и поддръжката на ВиК системата в София.

Компанията обезпечава услугите водоснабдяване, канализация и филтриране на отпадъчните води на територията на Столична община, като водата, която доставя, доближава до над 1 400 000 поданици. Дейностите на “Софийска вода “ АД включват употребата, поддръжката и ръководството на стотици уреди и хиляди метри водопроводи и канали.



Основни провокации

Предизвикателствата пред активността на компанията варират от повреди на ВиК инфраструктура, многочислени сигнали и поръчки за инспекции от клиенти, до времеемки поправки. За да ръководи дейностите си в сходни обстановки, водното сдружение основава своя лична осведомителна система за обработка на сигнали, която да покрива характерните му условия.

Освен това, основаването на платформата ПЕГАС е подбудено и от друга софтуерна интеграция – тази на нов потребителски модул от системата SAP. Преди това сдружението употребява остаряла платформа за приемане на сигнали, която е несъвместима със SAP.

Решението

ПЕГАС е интегрираната осведомителна система за обработка на сигналите към “Софийска вода”, свързани с водоснабдяването и канализацията, като платформата обгръща целия витален цикъл на сигнала – от приемането му до приключването на работата по него. Процесът включва другите отдели на компанията - координатори, инспектори, реализатори на поправки, външни подизпълнители и така нататък

Платформата е осъществена най-вече с технологии на Microsoft, като главно е написан в.NET благодарение на езика C# (C Sharp). Освен офис приложение, системата се състои от няколко хибридни мобилни приложения и интерфейси. За база данни и уеб сървър се употребяват Microsoft SQL Server и IIS (Internet Information Server). Всички устройства, на които ПЕГАС работи понастоящем са Windows-базирани – сървъри, работни компютри и таблети.

Софтуерното решение покрива напълно експлоатационната част от активността на компанията. В нея са интегрирани и варианти за продан на документи в действително време, работа върху карта и продан на координати с GIS системата на сдружението. Също по този начин, ПЕГАС разрешава съхранението на библиотеки с версии на разнообразни документи.

Двете системи – ПЕГАС и SAP – имат построен двупосочен интерфейс – от едната страна се получават сигналите, а от другата се връщат в действително време статуси, даващи информация за това до каква степен е стигнала работата по всеки един от тези сигнали.
Визитка на ИТ плана
Име на плана: Създаване на система за автоматизирана обработка на сигнали ПЕГАС

Възложител: „ Софийска вода “ АД

Изпълнител: „ Софийска вода “ АД

Дата на пускане и привършване на плана: Проектът е завършен при започване на 2018 година

Категория: Телекомуникационни и комунални услуги

Самите сигнали “Софийска вода” получава по разнообразни информационни канали, които поддържа с всички външни заинтригувани страни – институции, компании, клиенти и така нататък, като най-често те са свързани със запитвания и информация за проблеми при предлаганите от компанията услуги.

ПЕГАС разполага с интерактивна карта, която е изключително потребен инструмент за мобилната версия на платформата, защото когато чиновник маркира несъмнено място върху нея, то получава автоматизирано географски координати. Те се трансферират в десктоп версията на програмата, а от там и в GIS системата на компанията. Това дава опция на екипите да адресират тъкмо проблематичните зони и да подават информация към другите институции, които имат достъп до картата (Столична община и т.н.), за местоположението на осъществяваните ремонтни действия.

Ефект от решението

Чрез интеграцията на платформата ПЕГАС сдружението получава функционалност за подробен одит на измененията и транзакциите, осъществени от всеки консуматор. По този метод то може да следи и подсигурява сигурността на данните и да проучва другите недостатъци в процесите, което подкрепя внедряването на усъвършенствания.

Освен това, от началото на внедряването ѝ в системата са обработени 120 485 сигнала, като 82 658 от тях са пристигнали през интерфейса със SAP (резултатите са към средата на годината). Сигналите през мобилни приложения възлизат на 22 174. В системата е създадена и функционалност за осъществяване на инспекции на терен, свързани с безвредното осъществяване на ремонтните действия (спазване на стандарти за прилагане на персонални защитни средства, ограждане на обекта, подсилване и т.н.), като все още общия им брой възлиза на 1 797.

Преди внедряването на новия програмен продукт, екипите на “Софийска вода” страдат от съществени забавяния при предаването на информация - координацията се реализира по телефон, само че забавянето идва от това, че, след осъществяването на инспекцията на терен, хартиените носители би трябвало да стигнат до някой от офисите, а оттова да бъдат изпратени в Контролния център, като координаторите вкарват информацията ръчно. В момента данните за осъществените инспекции, които преди са налични в границите на от 2 до 15 часа, сега идват в действително време. налични в мига, в който е осъществена инспекцията.

Не на последно място, ПЕГАС имат и екологични измерения - работата на платформата икономисва по най-малко 100 листа хартия дневно, което в границите на година надвишава 40 000.

Потенциал за развиване

Относно опциите и проектите за надграждане на системата, от “Софийска вода” АД възнамеряват тя да бъде интегрирана с платформата за подаване на сигнали за нередности “Гражданите”, като по този метод отворят още един канал за връзка за своите консуматори. В софтуерен аспект компанията приготвя нов модул, който е обвързван с ръководството на запаси и екипи. Там ще се вкарва информация кой чиновник по кое време е на работа, към кой екип е ориентиран, коя машина с кой екип ще работи и така нататък Целта на модула е да усъвършенства потреблението на всевъзможни запаси – човешки и профилирана техника.

Дружеството обмисля и развиване на още едно мобилно приложение, което да включва работата на каналопочистващите машини.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР