„DHL Експрес България“ е част от българското представителство на световният

...
„DHL Експрес България“ е част от българското представителство на световният
Коментари Харесай

„DHL Експрес България автоматизира поточните си линии

„ DHL Експрес България “ е част от българското посланичество на международният логистичен колос DHL. Компанията е на българския пазар от 1981 година Към момента има над 300 чиновници и 120 транспортни средства, които обслужват повече от 50 офиса в цяла България.

Основни провокации

" DHL Express България " има два съществени процеса, свързани със сортирането и разпределянето на колета. Сутрешният развой обгръща входящите в страната контейнери, а вечерният приготвя за спедиция изходящия от България за чужбина товар. Тези процеси лишават на екипите сред три и четири часа.

Когато дойде аероплан с колета, камионите ги трансферират до главния склад. Там стартира ръчната работа – всичко се разтоварва от камионите, чиновниците сортират пратките и ги слагат по местата им на съответните поточни линии. Процесът е трудоемък и допуска разнообразни неточности.

От компанията стигат до решението за автоматизация на сортировъчната активност, откакто за няколко години размерът на пратките, които минават през складовете на българското ѝ посланичество, бележи забележителен растеж. В момента броят им е сред 8000 и 10 000 колета дневно, като наклонността е те да се усилват. Това постанова замяна на ръчния развой с автоматизиран.
Визитка на ИТ плана
Име на плана: Автоматизация на поточните линии за обработка на колета на “DHL Експрес България “

Възложител: „ DHL Експрес България “

Изпълнител: „ DHL Експрес България “

Локации: София

Стартиране и довеждане докрай на плана: Проектът приключва юли 2018 година

Категория: Транспорт и логистика

Решението

Новата платформа има сериозна хардуерна и софтуерна част. На първо място, тя съставлява тунел, разполагащ с шест камери за снимане на всяка пратка от разнообразни ъгли. По-този метод на база на баркодове и други отличителни знаци пакетите се ориентират от системата. Тунелът комуникира със профилиран програмен продукт – SATS - който задава накъде да отиде всяко едно парче (една пратка може да е формирана от доста парчета). Той разполага с два ръкава (фингъри) с по 20 слота за куриерски коли. Така всеки пощальон може да получава пратките, които са планувани за неговия маршрут

SATS е програмен продукт, който ревизира товарителницата на база на баркод, като също по този начин я насочва по вярната поточна линия. Той е особено създаден за DHL Express и е в непрекъсната връзка със SCADA програмен продукт, създаден от италианската компания OCM, която създава МНЕ (Material Handling Equipment) решения за DHL на световно равнище. Комуникацията сред двете системи обезпечава целия развой като управлява автоматизираното подбиране и дава информацията на SATS, с цел да може, когато пратка премине през тунела и бъде снимана от шестте камери, тази информация да бъде обработена и върната назад. SCADA изпраща инструкцията накъде да се насочи всяка пратка. Процесът лишава не повече от 3 секунди.



Ефект от решението

Новата система подвига равнището на сигурност, по отношение на положението на всяка пратка, като подсигурява нейната целокупност. При съществуване на случай тя дава изясненост по кое време и къде се е случил той.

Освен това, автоматизацията разрешава на поточните линии да обработват доста по-големи количества колета за малко време. Това от своя страна води и до повишение на квалификацията на личния състав. Новата система оказва помощ на „ DHL Експрес България “ да доближи равнища от 3000 обработени части на час.

Потенциал за развиване

Относно капацитета за развиване на автоматизираната сортировъчна система, „ DHL Експрес България “ са в непрекъсната подготвеност да усилят броя на ръкавите. От позиция на софтуера тя също предстои на надграждане или на подмяна с нейна версия за над 10 000 колета дневно.

При нужда компанията е подготвена да интегрира и софтуерът Wonderware, използан от DHL на световно равнище, който да размени SCADA.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР