„Ваптех“ е глобален доставчик на продукти, услуги и цялостни решения

...
„Ваптех“ е глобален доставчик на продукти, услуги и цялостни решения
Коментари Харесай

„Ваптех създава система за прогнозна поддръжка на ВЕЦ

„ Ваптех “ е световен снабдител на артикули, услуги и цялостни решения за водноелектрически централи, металообработващата индустрия и технологии за запазване на околната среда. Компанията има повече от 100-годишна история и предлага на своите клиенти изцяло обслужване: от консултиране, планиране, произвеждане, доставка, монтаж и въвеждане в употреба до следпродажбени услуги. Нейните артикули намират приложение в редица сфери, измежду които енергетиката, автомобилостроенето, черната и бялата техника, военната и мебелната индустрия, производството на железни опаковки, складово съоръжение, обработка на биомаса и други.
Визитка на ИТ плана
Име на плана: IoT решението за водноелектрическите централи подсигурява по-добро обслужване на клиентите в Сърбия

Възложител: „ Ваптех “

Изпълнител : „ Ваптех “ и „ Давид холдинг “

Дата на пускане и привършване на плана: Работата по плана завършва при започване на 2019

Категория : ИТ план в чужбина

Основни провокации

Разширяването към нови пазари е главен катализатор на нововъведения в множеството компании. За да могат да се потвърдят на международната сцена, организациите би трябвало да предложат нещо в действителност друго, което радикално да промени метода, по който се е осъществявала работата до този миг. Подобно развиване следва „ Ваптех “ и в съдействие с „ Давид холдинг “ компанията създава решение за планирана поддръжка на оборудването във водноелектрически централи (ВЕЦ), основаващо се на IoT. Новата система за първи път ще се осъществя в Сърбия при започване на тази година, като тя помогне за навременното премахване на износени елемeнти, за предотвратяването на повреди и произшествия.

Идеята за IoT решението се ражда преди към две години, като най-дълъг интервал лишава построяването на цялостната идея по какъв начин да бъде осъществено. С колегата си по плана - „ Давид холдинг “, „ Ваптех “ има дългогодишно съдействие. ИТ компанията основава софтуерната част, до момента в който възложителят се заема с подготовката на логаритмите и симулативните модели. Съвместната работа оказва помощ да се разрешат някои от главните провокации, свързани с нуждата да се наблюдават не една променлива или цялост от променливи, а взаимовръзките сред стойностите на всички тях. Двете компании основават работни групи и по време на целия план поддържат сериозна връзка между тях.

ИТ решението

Самото решението се състои от три взаимно свързани софтуерни модула. Модулът Monitoring съставлява SCADA система и има за цел да изобрази графично и таблично данните в действително време, които чете. Той разрешава да се изберат точки за следене, където да бъдат сложени датчици, отчитащи физическите параметри. Информацията се събира в приемащ контролер и се изпраща към системата за мониторинг, след което се пресъздава. Информацията се показва под формата на контролни табла (dashboards), тъй че клиентът или потребителят елементарно да могат да проследят другите трендове при съответните променливи. А едно от главните условия на „ Ваптех “ е било достъп до тези табла да има отвред през интернет, без значение от устройството, което се употребява – смарт телефони, таблети или компютри.

Модулът Prevаntive проучва данните, наблюдава трендовете при смяната на параметрите и предлага предварителни ограничения. На този стадий информацията се извлича от основния сървър и се обработва от софтуерна среда. Модулът работи реактивно, като се следи цената на всяка променлива въз основата на гранични стойности за величината. Например, в случай че се следи температурата, то чиновниците знаят, че тя би трябвало да бъде в границите „ от... до... “. И при всяко излизане от долната или горната границата се пуска предизвестие под формата на тревога или повреда. Уведомленията се изпращат като SMS или имейл първо на притежателя на съответното оборудване, а по-късно на поддръжката във „ Ваптех “.

Основната задача на третия модул - Predictive, е да прави прогнози и да разпознава авансово вероятните повреди. С него могат да се обработват потоци от данни от голям брой промишлени уреди, те се филтрират в централен списък и се запаметяват систематизирано. На процедура информацията се подава по същия метод като в предходния модул. Особено забавен е методът, по който се открива повредата – не се наблюдават данните, а техните производни и взаимовръзки. Например, в случай че се следи температурата не се регистрира дали е достигнала някаква граница, а се регистрира скоростта на повишаването й. Чрез насъбраната база данни модулът може да дефинира настоящото и бъдещото положение на оборудването, както и неговата резултатност. Една част от събираната информация се съхранява във физически сървъри, само че обработката й се реализира в облака.

 „ Ваптех “ основава система за планирана поддръжка на Водноелектрическа централа

Ефект от решението

В последна сметка планът се оказва даже по-успешен, в сравнение с компанията е очаквала първоначално. Същевременно обаче всяка стъпка от проектирането е била предизвикателство: от концепцията, през архитектурата и до рисковете свързани с изчитането на данните. Въпреки компликациите до този миг от компанията са безапелационни, че вложените старания са си коствали и системата ще отвори съществени хоризонти за нея към нови пазари и клиенти.

Потенциал за развиване

От „ Ваптех “ възнамеряват да надградят системата с драйвери за повече контролери, с цел да могат да се прибавят нови видове съоръжение. Освен това те плануват да добавят сюжетите, логаритмите и променливите за функционалностите по попречване на повреди. В момента разполагат с подготвени контролери за хидрооборудване (водноелектрически централи, турбини и генератори) и за пресово съоръжение (в металообработващата индустрия), само че желаят да ги разширят, с цел да могат да работят и в други промишлености.

Засега системата се предлага като допълнение към оборудването, създавано и продавано от „ Ваптех “. Плановете обаче са да бъде пусната на пазара, в това число за съоръжение на трети страни.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР