Тексим банк има дългогодишен опит, благодарение на който познава добре

...
Тексим банк има дългогодишен опит, благодарение на който познава добре
Коментари Харесай

Тексим банк предотвратява финансовите измами чрез нова система

Тексим банк има дълготраен опит, с помощта на който познава добре условията на националния пазар. Нейните артикули и услуги са основани на високотехнологични осведомителни решения и са ориентирани както към физически, по този начин и към юридически лица. Финансовата институция се стреми непрестанно да развива своята продуктова гама, с цел да отговори на динамичните условия на пазара и на упованията на своите клиенти.
Визитка на ИТ плана
Име на плана: Внедряване на система против финансови измами

Възложител: Тексим банк

Изпълнител: Тексим банк

Локации: София

Дата на пускане и привършване на плана: Подготовката стартира при започване на 2017, а внедряването започва през септември 2017 и се чака да завърши до края на 2018

Категория: Финансов бранш

Основни провокации

Днес в своята работа всяка една банка се нуждае от автоматизиран програмен продукт, с който да предотвратява финансови измами и да засича опити за осъществяване на противозаконни транзакции. Някои организации вземат решение въпроса посредством с потребление на разнообразни модули – да вземем за пример модул единствено за интернационалните разплащания или други вътрешни принадлежности, създадени в самата система. Подобен вид решения обаче не са цялостни и това на собствен ред въздейства върху тяхната успеваемост.

Именно заради това в Тексим банк започват внедряване на единна система, която да автоматизира процеса на разкриване и попречване на финансови измами, в това число случаите на пране на пари. До момента огромна част от инспекциите, налагани от Закона за ограниченията против изпирането на пари и от други интернационалните регулации, са били отчасти осъществени с механически средства. А чиновниците е трябвало да употребяват външни системи, с които да извършват поставените им задания.

Чрез новото решение, употребяващо машинно образование (ML), към този момент всички процеси са изцяло автоматизирани. Освен да се извършват дилемите по модули, то разрешава също по този начин да се проучва държанието на клиентите, с цел да се открива и да дефинира риск, обвързван с вероятно нетипични дейности.

ИТ решение

Новата система на Тексим банк е интегрирана с главните банкови системи и разрешава разбор на всички данни за даден клиент, в това число всички негови интервенции – касови, безкасови – преводи, картови разплащания и други Системата се зарежда с по този начин наречените черни описи, издавани от Съединени американски щати, Организация на обединените нации и Европейския съюз. Всъщност всички банки са задължени да наблюдават за нареждания и клиенти, които са попаднали в сходни документи. В допълнение се следят и финансовите транзакции на лицата, участници в политическия живот в България, и се поддържа указател на всички държавни чиновници. В това число попадат кметове, чиновници в общини и всички жители, които заемат висши административни длъжности в страната. Също по този начин системата поддържа опция за основаване на вътрешни описи с лица, чието държание се следи деликатно.

Информацията от всички канали се събира и натрупва в регистри. Следва втората фаза от процеса за разкриване на финансови измами – разбор на данните посредством разнообразни логаритми. Системата разрешава допълнение на критериите и задаване на несъществуващи досега процедури за надзор. Например, наличните логаритми могат да се трансформират и да се приспособяват, давайки допустимо минимум неверни положителни съвпадения и маркирания.

Подобни инспекции се правят всекидневно на всички клиенти и на направените от тях интервенции. Това се извършва благодарение на различен модул в системата, по този начин нареченият скрийнинг в действително време. Той следи всички входящи и изходящи преводи, осъществявани от клиентите, с цел да ревизират бенефициентите и надлежно наредителите на преводите. С новата система това се случва изцяло автоматизирано.

В взаимозависимост от метода, по който се събира информацията, се наблюдават разнообразни критерии. Например при черните описи се следи за съвпадане с име, дата на раждане и място на раждане. Дори и при отчасти съвпадане в някоя от тези категории системата подава сигнал. По-трудно е идентифицирането обаче на съмнителните транзакции. Новата система извършва това като прави самобитна оценка на клиента. Например един клиент прави по 10 транзакции на месец с избран размер, само че в даден миг поражда транзакция към юридическо или физическо лице, която е единична и е доста огромна. Тогава системата дава избран брой точки на съответния клиент – или с други думи, оценка, която отразява разликата от нормалното му държание.

Въпреки цялостната автоматизация на процеса чиновниците на банката са задължени да правят след това ръчна инспекция на откритите данни. При открито съвпадане незабавно се уведомяват чиновниците, с цел да могат те да ревизират каква е повода за съвпадението, да ревизират дали фактически бенефициентът е попадал в черния лист. От Тексим банк акцентират, че асбсолютно всички канали се наблюдават, като изключително внимание се обръща също на касовите транзакции, които принципо подлежат на по-строго наблюдаване.

 Екран на системата ePay против пране на пари

Новото решение е създадено от българската компания DataMax. Фирмата е снабдител и на главната система на Тексим банк, което в действителност е разрешило интеграцията да се реализира в къси периоди.

Ефект от ИТ решението

Новата система на Тексим банк носи редица преимущества и изгоди. Повечето от тях обаче не са от стопански темперамент. От една страна, те са свързани с усъвършенстване на процесите, свързани с ограниченията против пране на пари. От друга страна, те са репутационни. Наличието на една сходна система подсигурява, че процесите за идентифициране на финансови измами са надеждни, което на собствен ред оказва помощ за това банката да се трансформира в приближен сътрудник и клиент при работа с европейски и интернационалните финансови институции.

Освен това би трябвало да се означи, че новата система способства доста освен за улеснение работата на чиновниците, само че и за повишението на тяхната подготовка. Реалните изгоди от внедряването на решението обаче ще станат ясни на по-късен стадий. При този вид системи е мъчно да се дефинира каква е възвращаемостта на вложенията, защото те подлежат на субективна оценка за вероятни проблеми, които би имала банката без сходно решение.

Потенциал за развиване

В момента завършва последния стадий от внедряването, който е обвързван с цялостна интеграция на системата с фронтофис частта, с цел да може разбор на клиента да бъде изработен и сега на неговото вписване. По системата обаче ще продължи да се работи и след края на годината, защото логаритмите изискват непрестанно възобновяване, поддържане и рационализиране.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР