Опасните вещества се натрупват в организма след продължителна консумация на

...
Опасните вещества се натрупват в организма след продължителна консумация на
Коментари Харесай

Опасните вещества се натрупват в организма при продължителна консумация на заразени яйца

Опасните субстанции се натрупват в организма след продължителна консумация на яйца с наднормени равнища на фипронил. Това сподели проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, пред " Фокус ".

По думите ѝ 0,2 мг рискова субстанция е одобряваната доза от веществото, при която няма да бъдат регистрирани отклонения.

„ Симптоматиката се демонстрира най-много в храносмилателната система - гадене, повръщане, болки в корема. По-сериозни са признаците, обаче, засягащи централната нервна система. Това е токсична субстанция, по тази причина въздейства и по-силно на инсектите и безгръбначни животни, тъй като непосредствено попада в окончанията на нервните кафези, до момента в който индивидът е най-сложната биологична система и там симптоматиката е най-незначителна “, изясни тя.

Проф. Донка Байкова уточни, че с цел да се прояви симптоматика на заразяване с отровни вещества е належащо да се изяде огромно количество яйца за малко време. Тя разяснява още, че при хроничното струпване в човешкия организъм фипронилът, обаче, се наслагва в мастната тъкан и може да докара до увреждане на някои органи.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР