Проверки по тъмно даже и в празничните дни ще прави

...
Проверки по тъмно даже и в празничните дни ще прави
Коментари Харесай

Защо в много заведения се пуши въпреки забраната?

Проверки по мрачно дори и в празничните дни ще прави РЗИ в заведенията, където има данни, че се пуши. В сезона на коледните празненства, новогодишните банкети и така нататък възбраната за тютюнев пушек на закрито е подложена на съществено тестване, само че доста от клиентите не осъзнават, че също носят отговорност.

В доста заведения у нас продължава да се пуши, макар възбраната. При първо нарушаване за физическите лица санкцията е от 300 до 500 лева, едноличните търговци заплащат сред 1000 и 1500 лева, а компаниите – от 3000 до 5000 лева

При подаден сигнал за пушене на закрито, в заведение или ресторант, обектът се ревизира до 3 дни.

„ Целта на закона не е да се санкционират пушачите, те са задоволително осъдени със зависимостта, която имат”, акцентира националният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев пред bTV.

Промени в Закона за здравето плануват заведения, които постоянно нарушават възбраната за тютюнопушене на закрито да бъдат краткотрайно затваряни. Недопустимо е да има и зали за пушачи и непушачи.

Кунчев уточни, че ще се желае и възбрана на всички произведения, свързани с тютюневите – в това число на електронни цигари и наргилета, които сега законно се използват на закрито.

Председателят на Сдружението на заведенията в България Ричард Алибергов разяснява, че възбраната „ сега безусловно не работи” и е по-добре да се обособят отоплени зимни градини отвън заведенията, които да не са повече от 20-25% от цялата повърхност. Той добави, че сега нощните клубове безусловно би трябвало да избират коя наредба да нарушат – за пушенето на закрито или за нощната тишина, която стотици пушещи пред входовете неизбежно нарушават.

Д-р Гергана Гешанова от „ Коалиция за живот без тютюнев дим” беше безапелационна, че това не е решение, а задълбочаване на казуса и даде образец със обстановката от преди години, когато заведенията бяха разграничени и в последна сметка непушачите и личният състав се оказваха в задимените пространства.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР