Средно 140 са халбите, консумирани на глава от населението в

...
Средно 140 са халбите, консумирани на глава от населението в
Коментари Харесай

Най-често пият бира в Монтана и Русе

Средно 140 са халбите, употребявани на глава от популацията в Европейски Съюз през 2017 година, споделят от Съюза на пивоварите във връзка последния отчет на сътрудниците им от Брюксел за бирения бранш в Европа. Продължава да пораства и броят на пивоварните на континента, като през 2017 година те са 9 450, а в този момент - в края на 2018 година, към този момент надвишават 10 700, от които близо 6 000 са микропивоварни с годишно произвеждане под 1 000 хектолитра бира.

Статистиката на Пивоварите на Европа демонстрира, че по веригата „ от зърното до халбата “ през 2017 година в Европа пивоварите са генерирали към 2,3 милиона работни места във всички свързани браншове, като непосредствено заетите в производството на бира са към 124 470 души. Трябва да се подчертае, че държавните управления на страните от Европейски Съюз събират близо 42 милиарда евро под формата на налози от пивоварната промишленост, в това число 10,9 милиарда от акцизи върху бирата.

Производството на бира в Европейския съюз се е нараснало с близо 2 млн. хектолитра до 396 млн. хектолитра за 2017 година. С произвеждане от 93 млн. хектолитра Германия е водещият пивопроизводител в Европа – една от всеки пет бири, създадени в Европейски Съюз, е с генезис от Германия, следвана от Англия и Полша (и двете с произвеждане от по 40 млн. хектолитра или 10% от общия обем).

В България бирата е изключително известна. 31 % от популацията на страната считат, че бирата е уместно за тях пиво, а близо една трета от всички българи са на мнение, че при умерена консумация пивото може да бъде част от модерния метод на живот . През тази година най-често бира се пие в Монтана и Русе – 11 пъти месечно. Средно българинът поставя на масата питие най-малко 10 пъти месечно през лятото и 8 пъти през зимата. Мъжете употребяват питие по-често от дамите – 12 пъти на месец, а най-активните фенове на пенливата напитка са сред 30 и 59 години. През последните 3 години у нас производството на бира годишно надвишава 5 милиона хектолитра, а броят на пивоварните от 16 нараства на 24.

Европейската бира се радва на огромен интерес в целия свят и доста страни членки усилват износа си. 87 млн. хектолитра от бирата, създавана в Европейски Съюз, се изнася в 123 страни. Белгия и Германия са най-големите експортьори на бира в Европа. Всяка от тях изнася по 15 млн. хектолитра, от които една трета са за страни отвън Европейски Съюз.

Интересен факт е, че безалкохолните бири и бирите с ниско наличие на алкохол сега съставляват 6% от пазара на бира в Европейски Съюз. Това демонстрира, че уравновесеният и по-здравословен метод на живот се радва на възходяща известност измежду потребителите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР