Онлайн пазаруването е предпочитан метод за закупуване на стоки и

...
Онлайн пазаруването е предпочитан метод за закупуване на стоки и
Коментари Харесай

Българите купуват онлайн най-често дрехи и обувки

Онлайн извършването на покупки е желан способ за закупуване на артикули и услуги от от ден на ден българи. Изследването на Mastercard, извършено измежду дейните картодържатели у нас, демонстрира, че 66% от тях пазарят в мрежата най-малко един път месечно. През 2017 година този дял беше 65%, а през 2016г. и 2015г. – респективно 58% и 51%.

Най-голям интерес към онлайн извършването на покупки проявявят потребителите сред 35-44 години, те купуват артикули и услуги онлайн най-малко един път месечно или по-често. Докато предходната година най-активни в онлайн извършването на покупки на седмична и месечна база бяха потребителите във възрастовата група 25-34 година Потребителите сред 24-34 години избират да заплащат с дебитна карта онлайн (70%) за артикули и услуги. Разплащането в брой по време на доставка е на второ място (57%) - най-популярното платежно средство за потребителите сред 35-44 години.

Основните онлайн разплащания, които българите реализират, са за облекла и обувки (60%), месечни сметки (43%), електроника (40%), дарове (42%), настаняване (35%), книги (29%), самолетни билети (29%), козметика (25%), билети за спортни и културни събития (41%) и други В съпоставяне с резултатите от 2017г. максимален е растежът в онлайн заплащането на такси за услуги (повишение с 8%), дарове (ръст от 5%), облекла и обувки (повишение с 4%).

През последната година се е нараснал дялът на картодържателите, които са уверени в безопосността на онлайн извършването на покупки – 64%, до момента в който предходната година процентът беше 59. Мнението, че онлайн извършването на покупки е безвредно, е по-широко публикувано измежду мъжете – най-много измежду младите (18 – 24г.), измежду жителите на столицата и измежду най-заможните.

Въпреки възходящия потребителски интерес, онлайн търговията в България взема единствено 5% от общия оборот на локалните компании, до момента в който в другите европейски пазари доближава към 17% от целия оборот, съгласно данни на Евростат.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР