Когато пазаруваме повече продукти наведнъж във връзка с подготовката за

...
Когато пазаруваме повече продукти наведнъж във връзка с подготовката за
Коментари Харесай

Следете внимателно маркирането на продуктите си на касата в супермаркета

Когато пазарим повече артикули едновременно по отношение на подготовката за празниците, е по-голяма вероятността на касата да не видим, че даден артикул се маркира на друга цена по отношение на тази, на която сме възнамерявали да го закупим. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по „ Дарик” радио, потърсен за коментар на най-честите инциденти при извършване на покупки от магазинната мрежа в навечерието на Коледна и Нова година.

„ Определени опасности крият и така наречен лимитирани серии артикули, които някои производители и търговци пускат особено за празниците. Без да познаваме техните специфики, можем да останем разочаровани от смяната в обичайното спрямо това, което може би малко експериментаторски някой се е опитал да направи, с цел да сякаш удовлетвори в по-голяма степен претенцията на потребителя”, даде различен образец Маргаритов.

„ Понякога в хаоса на извършването на покупки се стига до там, че можем да попаднем на стока с нарушен външен тип или продукти да са разместени в магазина и това да заблуди потребителите по отношение на техните цени”, продължи ръководителят. По негови думи постоянно по време на коледно-новогодишните празници се появяват и артикули, придружени с обещания за награди вследствие на томболи. „ След това минава време и този, който се е сетил да се възползва от опцията да получи своя подарък, остава отчаян, тъй като търговецът не му го предоставя”, добави той.

Димитър Маргаритов разяснява и все по-широкото предложение на храна по интернет: „ Тук става въпрос по-скоро за нещо като доставка по домовете, а не толкоз за класическата онлайн търговия. Важно е да имаме доверие на този, на който поръчваме, тъй като в действителност ние му разпореждаме по контракт за поръчка от наше име и за наша сметка да извърши една договорка и след това да ни даде предмета на тази договорка до дома. И тогава, когато сме го създали, въпреки всичко е добре да сме си у дома, с цел да може да получим поръчаното”. Той посочи, че такива поръчки не могат да бъдат отказвани, защото става дума за малотрайни артикули.

Председателят на КЗП напомни, че при покупки от уеб сайтове, които не са основани в България, има някои особености, които потребителите би трябвало да имат поради . „ Невинаги, когато един електронен магазин в своя интернет адрес има окончание на страна членка на Европейски Съюз, значи, че той се управлява от лице, което е основано там. Затова е потребно хората да ревизират и да опитат да осъществят пряк контакт с търговеца, който стои зад избрания електронен магазин, с цел да зададат тези въпроси, които биха им дали задоволителна убеденост, че отсреща имат правилен и предан търговец, на който могат умерено да поръчат и да платят”, сподели още Маргаритов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР