Възможно е предлагани за Коледните и Новогодишни празници стоки, които

...
Възможно е предлагани за Коледните и Новогодишни празници стоки, които
Коментари Харесай

КЗП: Възможни са заблуди с намаленията на стоки по празниците

Възможно е предлагани за Коледните и Новогодишни празници артикули, които не са били осъществени тогава, да бъдат продавани на още по-ниски цени през януари и февруари. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред Българска национална телевизия.

„ Но и друго може да се случи – да се продават артикули, които до този миг не са били намалявани и да се сътвори илюзия у потребителите, че това са артикули на доста преференциални цени. Затова съветваме хората да съпоставят цени. Напълно е допустимо в изискванията на свободния пазар някъде някой да продава нещо с понижение и то все пак да е по-скъпо, в сравнение с друго място, където не е понижено и това да не е безусловно нарушаване на закона”, предизвести ръководителят на КЗП.

Маргаритов посочи, че публикуваното у нас разбиране „ промоция” не е термин от Закона за отбрана на потребителите. Там съществува така наречен „ известие за намаление”, при което търговецът е задължен да разгласи остарялата цена, на която стоката да е продавана най-малко един месец, и новата цена, която не може да се продава повече от месец. „ Когато приказваме за промоция, се проучва разбиране, извикано от пазарната логичност. Това нормално са случаите, когато фирмите показват на пазара своите нови артикули. Понякога настояват, че цената първоначално може да бъде по-изгодна в сравнение с след това като стандарт, който ще се схване за продажбата в бъдеще.

По празниците проблемите по отношение на онлайн покупки на първо място са заради пренатоварването на електронните магазини и изключително на куриерските компании, сподели още Маргаритов. Той уточни, че в такива интервали потребителите алармират най-често за неспазване на периодите за доставка. „ Моят съвет към търговците е да покачат потенциала си в тези дни, с цел да могат да отговорят на всички упования. Ако не могат, дано това да е ясно и с задоволително сериозна информация да предупредят, че е допустимо избрани покупки да не бъдат доставени в периодите, които поначало важат за другите интервали на годината”, добави той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР