Община Русе се е отказала от потенциални печалби за милиони

...
Община Русе се е отказала от потенциални печалби за милиони
Коментари Харесай

Община Русе се е отказала от потенциални печалби за милиони в полза на частна фирма, сочи разследване

Община Русе се е отказала от евентуални облаги за милиони левове за сметка на частна компания, обвързвана с Размиг Чакърян – Ами, като ѝ е отдала правото да построи и ръководи в идващите 30 години паркинг край Дунав мост . Това сочи следствие на Антикорупционния фонд (АКФ), в сряда.

За противоречивия конкурс за построяването на буферен паркинг до граничния пункт сред България и Румъния при Русе първи Капитал през септември предходната година.

Тогава единствено две компании се явиха на тръжната процедура, оповестена от Община Русе. Според следствията на АКФ и Капитал и двете са директно или индиректно свързани с Размиг Чакърян – Ами, с който се свързват операторите на паркинга на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, а до неотдавна и там.

От АКФ показват, че това слага подозрения за нелоялна конкуренция и налагане на монопол. Освен това въпроси пораждат и методът на осъществяване на процедурата и самият контракта сред общината и определеното частно сдружение.
Кои са компаниите
До построяването на буферния паркинг се стигна, откакто от години жителите на Русе се оплакваха от опашките от камиони, които се образуват за Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост " и пречат на придвижването в града.

През август 2022 година Община Русе разгласи конкурс за избор на компания реализатор, който обаче беше подложен на критика поради късите му периоди и ваканционния интервал, в който беше обявен.

Впоследствие на него се явиха единствено две компании - „ Ай би ти ти “ и основаната два дни преди периода за подаване на предложения „ Тир паркинг Русе “ , която печели състезанието.

„ Ай би ти ти “ е с шеф Размиг Чакърян-Ами , който е и притежател на 40% от капитала. Останалите 60% принадлежат на някогашния подуправител на Българска народна банка – финансиста Емил Хърсев .

„ Тир паркинг Русе “ пък в началото е записана като еднолично сдружение със притежател Анелия Лазарова посредством компанията ѝ " Елшица-99 ". През февруари тази година обаче Емил Хърсев посредством две свои сдружения се трансформира в мажоритарен съучастник в " Тир паркинг Русе ".

Според АКФ тази " безспорната съгласуваност " сред участниците в тръжната процедура е " извънредно притеснителна и поражда редица въпроси дали не става дума за съревнование с превдварително решен край ".

" В поддръжка на тези подозрения са и метода на осъществяване на процедурата и самия текст на контракта сред общината и частното сдружение ", отбелязва Лора Георгиева от екипа на АКФ.

Според следствието клаузите на контракта не подхождат на положителните практики и не съдържат гаранции за отбрана на публичния интерес. Като образци от АКФ дават обстоятелството, че продажната цена от малко над 18 млн. лева е избрана случайно, без осъществен стопански разбор, а неустойките по контракта са извънредно ниски по отношение на цената на учреденото право на градеж.
Пропуснатите евентуални облаги
Освен това обаче от АКФ слагат и въпроса за какво е било належащо да се отдава правото за ръководство на паркинга за идващите 30 години на частна компания, вместо той да се ръководи от общината. По този метод всичките доходи от употребата му и от намиращите се на територията му търговски обекти отиват само в интерес на частния вложител вместо в интерес на общината.

" Икономическата логичност на плана липсва. От няколко вероятни други възможности за изграждане и стопанисване на буферен паркинг, Община Русе действително избира тази, която да ѝ донесе минимален доход ", показват от АКФ.

Според икономиста Георги Ангелов , който е интервюиран от АКФ, общината е можела да осъществя плана независимо и по този начин да си подсигурява доходи от десетки милиони годишно. По думите му на фона на натоварения трафик от тежкотоварни коли през граничния пункт при Русе и високия марж на облага, инвестицията в плана би се изплатила за година или две.

В същото време позицията на Община Русе пред АКФ е, че те не са можели да предвиждат каква би била облагата от оборудването и дали изобщо би имало такава.
 От Люлин, през Капитан Андреево до Кейптаун. Какво знаем за живота на Красимир Каменов-Къро  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Повтаряне на модела " Капитан Андреево "
Разследването на АКФ, в което са представени и заключенията на публицистите от Капитал, идва година откакто стана обществено известно, че компания, обвързвана с Размиг Чакърян-Ами ръководи голям брой от дейностите на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", в това число буферения паркинг за тирове и лабораторията за фитосанитарен надзор.

В средата на 2022 година постоянното държавно управление на Кирил Петков реши да в профил това сдружение и да върне контрола на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

През идващите месеци се появиха обвинявания в корупция, закани към политици, подозрения за контрабанда и пропуснати от страната изгоди за стотици милиони. Разкритията за частния надзор на " Капитан Андреево " бяха посочени от премиера в като една от същинските аргументи за рухването на кабинета му.

Управляващите в оставка споделиха, че по времето на ГЕРБ компанията е монополизирала фитосанитарния надзор на един от главните сухопътни входове на Европейския съюз.

През юли обаче Върховният административен съд възвърне контрола на частната компания върху фитосанитарната лаборатория, а след това на БАБХ против това решение.

" Първата аналогия за мен сред " Капитан Андреево " и протичащото се в Русе са лицата, които стоят зад него. Можем да предположим с огромна степен на сигурност, че едни и същи хора ще строят паркинга в Русе, които към този момент са построили цялата стройна скица освен от паркинг, а и от лаборатории и всичко (останало) на границата с Турция ", разяснява журналистът Николай Стайков от Капитал в материала на АКФ.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР