Китай и Унгария потеглят на златно пътешествие в двустранните си

...
Китай и Унгария потеглят на златно пътешествие в двустранните си
Коментари Харесай

Хайде на златно пътешествие. Какво си казаха Орбан и Си в Унгария

Китай и Унгария потеглят на " златно странствуване " в двустранните си връзки. Това сподели на конференция късно в четвъртък президентът на Китай Си Дзинпин след срещата си с унгарския министър председател Виктор Орбан в Будапеща, съобщи Ройтерс.

На нея двамата подписаха 18 съглашения, измежду които и такова за разширение на съдействието в нуклеарната енергетика.

Унгария беше третата и последна спирка от европейската обиколка на Си. Преди това той посети Франция и Сърбия.

Обиколката е първата на китайския президент в Европа от пет години насам и се преглежда като част от устрема му да усили въздействието на Пекин върху стопанската система и политиката на континента.
" Златоносен канал " и нуклеарно съдействие
Китайският президент Си Цзинпин дойде в унгарската столица още в сряда вечерта и беше посрещнат тържествено. В четвъртък той се срещна с Орбан, като на обща конференция двамата споделиха, че страните им са издигнали връзките си до " всеобхватно и целогодишно стратегическо партньорство ".

" Готови сме да приемем това като нова насочна точка, с цел да тласнем двустранните връзки и прагматичното съдействие в златоносен канал и да преминем към по-високо равнище ", сподели Си.

" Китай е един от стълбовете на новия международен ред ", сподели от своя страна Орбан.

Двамата оповестиха, че са подписали общо 18 съглашения, за болшинството от които обаче не бяха разкрити никакви съответни детайлности. Стана ясно обаче, че унгарските селскостопански артикули ще бъдат изнасяни за Китай, както и че съдействието сред двете страни ще се разшири в целия набор на нуклеарната промишленост.

По думите на Орбан задачата на Унгария е делът на нуклеарната сила да бъде сред 65-70% до началото на идващото десетилетие.

 Си и Орбан в Будапеща, 9 май 2024 година
Пекин и Будапеща ще задвижат и построяването на основни планове, в това число реконструкцията на железопътната линия Будапеща - Белград . Проектът е на стойност 2,1 милиарда $, по-голямата част от който се финансира със заем от Китай. Той е част от китайската самодейността " Един пояс, веднъж ", която започва преди десетилетие с вярата да се изградят световни инфраструктурни и енергийни мрежи, свързващи Азия с Африка и Европа.

Виктор Орбан работи за доближаване на Унгария с Китай, откогато пристигна на власт през 2010 година Така топлите политически връзки се трансфораха в вложения, отбелязва Ройтерс, а Китай стана едно от най-важните търговски сътрудници на Унгария, за разлика от други страни от Европейския съюз, които желаят да понижат икономическата си взаимозависимост от Пекин.

По-рано в публикация, написана за проправителствения маджарски всекидневник " Модяр немзет ", Си Цзинпин назова Унгария " цел номер едно в района на Централна и Източна Европа за китайски вложения ".
Украйна
В четвъртък Орбан също по този начин сподели, че Унгария ще поддържа мирния проект на Китай за Украйна . Преди повече от година Пекин показа документ от 12 точки, който изложи общи правила за преустановяване на войната на Русия против Украйна, без обаче да навлиза в детайлности.

Тогава предлагането беше хладно признато както в Русия, по този начин и в Украйна, а Съединени американски щати споделиха, че Китай се показва като миротворец, само че отразява „ подправения роман “ на Русия и по този начин и не съумява да осъди нейната пълномащабна инвазия.

Орбан също поддържа близки връзки и с Русия, като отхвърли да се причисли към глобите на Европейски Съюз против Москва или да позволи, сходно на други страни от НАТО, доставките на оръжие за Украйна.

Посещението на Си Дзинпин в Унгария пристигна, откакто преди този момент той в Белград.

По-рано Си беседва във Франция и с и ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен , които го приканиха да облекчи китайските търговски ограничавания и да употребява въздействието си, с цел да окаже напън върху Владимир Путин да приключи нашествието си в Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР