Агенция Митници“, Националната агенция за приходите (НАП), Главна дирекция Борба

...
Агенция Митници“, Националната агенция за приходите (НАП), Главна дирекция Борба
Коментари Харесай

Близо 200 митничари, данъчни и полицаи започнаха проверка в складовете на Лукойл

Агенция „ Митници “, Националната организация за приходите (НАП), Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ - Министерство на вътрешните работи, Главна дирекция „ Национална полиция “ – Министерство на вътрешните работи и Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси “ започнаха инспекция на данъчните хранилища на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД и „ Лукойл България “ ЕООД.

Общият брой на включените в интервенцията чиновници е над 190, заяви пресцентърът на министерството на финансите в петък. За готвената физическа инвентаризация заяви служебният министър председател Димитър Главчев още в сряда.

Тя идва, откакто предходната година първо тогавашният финансов министър, че " Лукойл " се продава, а след това и самата компания на бизнеса си в България. Той включва рафинерията " Нефтохим " в Бургас, както и мрежа от хранилища за гориво и бензиностанции.

В петък от министерството на финансите споделиха, че сегашната инспекция цели да бъде осъществена инвентаризация на физическите наличия на енергийни артикули, които се съхраняват на територията на данъчните хранилища на компанията.

Тези хранилища съставляват петролни бази в областите София – град, Софийска област, Стара Загора, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, както и данъчни хранилища, ръководени от Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси “.

От известието на министерството обаче не излиза наяве каква е повода за инспекцията.

Последната физическа митническа инспекция в складовете на " Лукойл " беше на 1 януари 2024 година и беше обвързвана с отпадането на дерогацията за вноса на съветския недопечен нефт в страната. Тя откри, че малко над една четвърт от наличния в страната нефт е съветски.

Дерогацията от европейските наказания за импорт на съветски горива беше първо от държавното управление на Кирил Петков през юни 2022 година и позволяваше на сдружението да продължи да внася съветски нефт по море през 2024 година

Впоследствие обаче ръководещите взеха решение да я прекратят по-рано и от 1 март вносът на нефт от Русия е напълно неразрешен.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР