Съединените щати (САЩ) увеличават натиска върху правителството на Грузия преди

...
Съединените щати (САЩ) увеличават натиска върху правителството на Грузия преди
Коментари Харесай

Преди окончателното приемане на руския закон. САЩ увеличават натиска върху Грузия

Съединените щати (САЩ) усилват натиска върху държавното управление на Грузия преди окончателното гласоподаване на така наречен закон за " задграничните сътрудници ". Той провокира в Грузия и разтревожи западните ѝ сътрудници поради хипотетичния му сразяващ резултат върху медиите и гражданското общество.

В събота посолството на Съединени американски щати сподели, че асистент държавният секретар по европейските и евразийските въпроси Джим О`Брайън ще посети Тбилиси дружно със столицата на Черна гора сред 14 и 17 май.

" В Грузия той ще се срещне с представители на държавното управление, гражданското общество и частния бранш, с цел да изрази трайния ангажимент на Съединени американски щати към грузинския народ и желанието на Грузия за спокойно, проспериращо и несъмнено евроатлантическо бъдеще ", се споделя в изказването на посолството.

Съобщението идва, откакто 29 членове на Камарата на представителите на Съединени американски щати разгласиха отворено писмо до министър-председателя на Грузия Иракли Кобахидзе , в което показват " сериозна угриженост " и " настоятелно " приканват държавното управление му да отдръпна законопроекта.
Гумени патрони, кръв и битка за Европа. Протестите против " съветския закон " в Грузия В Грузия не стопират митингите против противоречивия закон „ За прозрачността на външното въздействие “, който стана прочут като " закон за задграничните сътрудници ". Според съперниците му, той е копие на закон в Русия и може да ограничи свободата на изложение и да докара до репресии над съперниците на властта.
Според вносителите на законопроекта от ръководещата партия Грузинска фантазия той може да бъде утвърден на последно четене още на 13 май.

29-те американски депутати го назовават " нездравословен ", който ще " подкопае волята на грузинския народ, търсещ бъдеще на Запад ". Приемането му и по-нататъшните стъпки към " авторитаризъм в съветски жанр ще накарат Съединени американски щати да преразгледат естеството на нашите връзки ", пишат те.

Притесненията им се ускоряват от " отговора на държавното управление на Грузинската фантазия на мирните митинги ".

Седмиците на митинги против " съветския закон ", прокаран от ръководещата партия макар недоволството в страната и рецензиите в чужбина, бяха посрещнати с твърди дейности. Полицията за битка с безредиците употребява сълзотворен газ и водни оръдия против стачкуващите, а протестиращи и публицистите получиха пострадвания, съответстващи на потреблението на гумени патрони, макар отричането на формалните лица.

В взаимно писмо в петък 18 медийни и правозащитни организации споделят, че препоръчаното законодателство " дава на управляващите мощен инструмент за дискредитиране, напън и вероятно заглушаване на самостоятелни гласове, като по този метод заплашва свободата на печата и свободата на изложение ".

В знак на противоречие в грузинското държавно управление посланикът на страната във Франция Гоча Джавахишвили подаде оставка.

" Вече не виждам ролята и ресурсите си в посока напредване към Европа ", написа той в обществените мрежи.

Спорният законопроект гласи, че медиите, неправителствените организации и други организации с нестопанска цел би трябвало да се записват като " преследващи ползите на непозната мощ ", в случай че повече от 20% от финансирането им идва от чужбина.

Законопроектът е основан по модела на съществуващия от десетилетия закон за " задграничните сътрудници ", който съветският президент Владимир Путин на опозиционерите си и наказване на самостоятелни институции.

Представители на Европейски Съюз споделиха, че законопроектът може да бъде забележителна спънка за кандидатурата на Тбилиси за участие.

Според държавното управление на Кобахидзе законът е в сходство със стандартите на Европейски Съюз и има за цел само да увеличи " прозрачността " и да предотврати " нездравословното задгранично въздействие " на политическата сцена в страната.

" Ситуацията в Грузия е ясна ", предизвестяват членовете на Конгреса на Съединени американски щати. " Правителството може да избере да се вслуша в гласовете на грузинския народ или да продължи по тъмния път към авторитаризъм в съветски жанр. "
 С водни оръдия и сълзотворен газ. Как се прокарва  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР