Наскоро Пан Гуншън, управител на Китайската народна банка (КНБ) и

...
Наскоро Пан Гуншън, управител на Китайската народна банка (КНБ) и
Коментари Харесай

Управителят на Китайската народна банка коментира трите основни финансови риска в страната към момента

Наскоро Пан Гуншън, шеф на Китайската национална банка (КНБ) и шеф на Държавната администрация за задгранична валута, изнесе тирада на годишната среща на Форума на финансовата улица за 2023 година В нея той показа общ взор върху трите съществени финансови риска, които сега стоят на напред във времето – капиталовите опасности за дребните и междинни финансови институции, финансирането на недвижими парцели и задълженията на локалните държавни управления. Той уточни, че сега финансовата система на Китай като цяло е постоянна, финансовите опасности са контролируеми, финансовите институции като цяло са постоянни и с добре издигната конструкция, а финансовите пазари работят безпрепятствено.

По отношение на рисковете пред дребните и междинни финансови институции, Пан Гуншън уточни, че високорисковите финансови институции в Китай съставляват доста дребен дял във финансовата система, както във връзка с броя, по този начин и във връзка с размера на активите. След промени за понижаване на риска през последните години броят на високорисковите дребни и междинни банки е намалял на половина спрямо пикът на този индикатор преди няколко години. Местните управляващи в няколко провинции, където високорисковите институции са релативно съсредоточени, формулират и ползват проекти за понижаване на риска за дребни и междинни банки, с цел да понижат в допълнение броя и равнищата на риск на високорисковите институции.

Китайската национална банка ще работи със съответните отдели за възстановяване на системата за наблюдаване, оценка и предварителна защита и надзор на финансовия риск. С това се цели възстановяване на механизма за ранна промяна на финансовите опасности. Ще бъдат подтиквани твърди ограничения за ограничаване на тяхното развиване, ще бъде нараснала стандартизацията и престижа на работата, с което ще се търси ранни корекции на риска в работата на дребните и междинни финансови институции.

По отношение на финансовите опасности при недвижимите парцели, Пан Гуншън уточни, че след повече от 20 години на непрекъснато развиване и напредък, пазарът на недвижими парцели в Китай претърпява огромна промяна и търси нова точка на равновесие. Нивото на търсене на жилища, структурата на покупко-продажбите на жилищния пазар и бизнес моделът претърпяват дълбоки промени и демонстрират някои нови характерности. Трансформацията на пазара на недвижими парцели несъмнено носи голям брой провокации, само че съдържа и нови благоприятни условия за развиване. Урбанизацията на Китай към момента е в стадий на развиване, мащабът на миграция към градовете към момента е огромен, търсенето на жилища има огромен капацитет, а дълготрайното устойчиво развиване на пазара на недвижими парцели има солидна основа.

Пан Гуншън разясни още, че в идната стъпка Китайската националната банка ще си сътрудничи интензивно със съответните ведомства, виновни за промишлеността, и локалните управляващи. С това централната банка на Китай ще обезпечи финансова поддръжка за постоянното и здравословно развиване на пазара на недвижими парцели. Основни цели са намаляване на равнището на риска на пазара и попречване на разпространяването на тези опасности в други сфери на стопанската система. Освен това, КНБ ще насочи финансовите институции да поддържат стабилността на основни канали за финансиране, като заеми за недвижими парцели и облигации, и ще концентрира рационалните потребности от финансиране на предприятия за недвижими парцели с друга благосъстоятелност без дискриминация.

По отношение на рисковете, свързани със задлъжнялостта на локалните държавни управления, Пан Гуншън уточни, че най-общо казано, равнището на дълга е на долното приблизително равнище в интернационален проект, а тежестта на дълга на централното държавно управление е относително лека. Дългът на локалните държавни управления има две характерности. Първо, той се употребява основно за вложения в инфраструктура и нормално се поддържа от физически активи, което е довело до положителни позитивни външни резултати за локалното икономическо развиване. Второ, множеството задължения на локалните управляващи са съсредоточени в провинции с по-големи стопански системи и по-бърз стопански напредък, което значи, че те имат способността да се оправят със отговорностите си сами.

Според отчетите от тази година насам финансовият бранш е подхванал редица ограничения дружно със съответните отдели за дейна поддръжка на локалните управляващи при постоянното разрешаване на дългови опасности. Когато е належащо, Китайската национална банка също по този начин ще даде поддръжка за незабавни заеми за ликвидност на региони с релативно тежки дългови тежести. КНБ също по този начин и ще поддържа локалните държавни управления последователно да се откажат от функционалността за държавно финансиране на финансови платформи, употребявайки принадлежности като сливания, придобивания, преструктуриране, инжектиране на активи и така нататък С това дългът ще бъде трансформиран и няма да разчита повече на държавен заем, като се образува едно огромно, устойчиво, финансово без значение и стабилно пазарно насочено дружество.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР