Над 3500 км от Норвегия до Канада само за 76

...
Над 3500 км от Норвегия до Канада само за 76
Коментари Харесай

Епичното пътуване на една лисица върху ледени блокове

Над 3500 км от Норвегия до Канада единствено за 76 дни минала една крайбрежна (синя) лисица, написа „ Гардиън “, като се базира на информация на учени от Норвежкия полярен институт. На лисиццата е комплициран нашийник с устройство за следене през юли 2017 година На 26 март 2018 година тя напусна Шпицберген в норвежкия архипелаг Свалбард. Пътуването й траяло до остров  Елсмер в Канада, където дойде на 1 юли 2018 година
„ Първо не повярвахме “, споделя изследователката Ева Фуглеи, която проследила придвижването на женската лисица. Пътешествието на арктическата лисица е измежду най-дългите, които в миналото са били записвани. В един миг откривателите се питали дали проследяващото устройство не е свалено от врата на животното, което от дълго време е станало жертва на бракониери.
Придвижвайки се по морския лед и ледниците, лисицата се е движила приблизително с 46,3 километра дневно, а в един от дните минала рекордните 155 km с движещ се мразовит блок в северната част на Гренландия.„ Морският лед играе значима роля при миграцията на планинските лисици сред другите географски области, при  срещите им с други популации и за намирането на храна ", споделя Фугели. „ Това е още един образец за това какъв брой значим е ледът за дивите животни в Арктика “, съобщи пред института министърът на климата и околната среда на Норвегия Ола Елвестуен. - Затоплянето на север е ужасно бързо. Трябва незабавно да понижим излъчванията, с цел да предотвратим изгубването на морския лед през цялото лято. "

Арктическите лисици са необикновено издръжливи животни, които могат да оцелеят при брутални температури на заледяване до -50 ° C. През зимата храна за лисицата е нищожна и постоянно следват по-големи хищници, като полярните мечки, с цел да ядат остатъците си. Те живеят приблизително от три до шест години в дивата природа и тежат до 7,5 кг.
Крайната орис на лисицата-пътешественик за жал не е известна - GPS-трекерът спрял да работи през февруари тази година.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР