Близо 170 000 килограма е “спасената храна, която е предоставена

...
Близо 170 000 килограма е “спасената храна, която е предоставена
Коментари Харесай

Българската хранителна банка е “спасила” близо 170 000 кг храна през 2023 г.

Близо 170 000 кг е “спасената ” храна, която е предоставена за предходната година на над 60 000 души в потребност и е на стойност съвсем 2 250 000 лева Това обясниха от Фондация „ Българска хранителна банка ” при представянето на доклада си за 2023 година.

За миналите 11 години е избавена храна на стойност близо 11 млн. лева Все още обаче в страната се разхищават на годишна база количества от над 400 хиляди тона, съгласно данни на Националния статистически институт, представени от организацията. От там считат, че това е извънредно огромен запас, който би могъл да бъде ориентиран към обществени стратегии, без това да коства спомагателни средства на страната.

С програмата „ Подай ръка на храната ” на Българската хранителна банка, те се обръщат към другите компании с апел да се включат и да предадат на едно място храна, откъдето тя да може да доближи до хиляди нуждаещи се за часове, изясни изпълнителният шеф на фондацията Цанка Миланова:

“Официалните данни демонстрират, че са 65% е храната, която се губи на равнище първично произвеждане и бранш “Преработване ”. Още към 5% е храната, която е по веригата в ресторантьорския отрасъл, комерсиалните вериги и останалите проценти, 30% в семействата, не са в нашия фокус на работа ”.

Относно това какво стимулира или демотивира фирмите да вземат участие няма обединен отговор, разяснява Илиан Йорданов от Фондация “Българска хранителна банка ”.

“Компаниите може би не знаят и не познават всички благоприятни условия на хранителното банкиране. Идентифицирали сме този въпрос за решение и тази година, започвайки още от идващия месец, дружно с Българската организация за сигурност на храните организираме една серия семинарни срещи в огромните регионални градове, в които да срещнем хранителната промишленост с опциите на хранителното банкиране ”, съобщи Илиан Йорданов.

Компании или организации, които желаят да се включат, могат да открият информация по какъв начин да го създадат на уеб страницата на Българската хранителна банка.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР