Ако някога сте се опитвали да отслабнете, няма как да

...
Ако някога сте се опитвали да отслабнете, няма как да
Коментари Харесай

Психологически блокажи, които ви пречат да отслабнете

Ако в миналото сте се опитвали да отслабнете, няма по какъв начин да не сте усещали, че неведнъж като че ли водите борба със самите себе си. Като че ли у вас има различен човек, който настойчиво ви задържа в досегашното положение. Но дали в действителност е по този начин? Вижте в идващите редове.

Психологията на загубата на тегло работи против вас по едни способи, само че пък може да работи за вас по други. За да преодолеете трудността, първо ще би трябвало да разберете съответно какво е това затруднение.

Мислене „ всичко или нищо “

Ако откриете, че вървите по тънката граница сред това да се придържате съвършено към хранителния си проект или пък да „ отпаднете изцяло от играта “, може да изпитвате когнитивно деформиране, наречено мислене „ всичко или нищо “. Психолозите употребяват термина „ когнитивно деформиране “, с цел да обозначат непрекъснати пресилени мисли, които не са в сходство с това, което фактически се случва в действителния свят. Хората, които изпитват мислене „ всичко или нищо “, до момента в който се пробват да отслабнат, имат вяра, че са или цялостен триумф, или цялостен неуспех въз основа на избора си на храна.

Стрес

Има основателна причина „ удобната храна “ да получи името си. За множеството хора яденето е прелестно. А по време на стрес някои хора употребяват храната като най-хубавия метод да успокоят страстите си. Въпреки че тази инцидентна тактика не е необикновена за хора с всевъзможни форми и размери на тялото, тя може да сътвори проблеми, в случай че се пробвате да отслабнете или в случай че храненето е единственият ви метод да се справите със напрежението.

Депресия

Изследователите не са напълно наясно дали депресията предизвиква наддаване на тегло или предотвратява загубата на тегло, само че доста учени считат, че има значима връзка. И даже измежду хората с обикновено тегло, депресията може да бъде проблематична във връзка с тежестта. При някои хора депресията може да докара до липса на вкус и загуба на тегло. Изследванията демонстрират, че просто чувството за наднормено тегло усилва психологическия стрес и може да докара до меланхолия.

Диетата в действителност е обвързвана с дълготрайно наддаване на тегло, а не със загуба на тегло

Хората са биологично и психически устроени да се бунтуват против диетите. Ако сте се опитвали да ядете по-малко, с цел да отслабнете, знаете, че това е мъчно и може би борба, която не можете да спечелите. Изобилие от клинични доказателства демонстрира, че диетата е обвързвана с дълготрайно наддаване на тегло, а не загуба на килограми. Когато ограничите приема на храна, метаболизмът ви се забавя, което значи, че изгаряте по-малко калории. Това се назовава адаптивна термогенеза и е един от многото способи, по които тялото ви пази заложеното си тегло (т. е. диапазона на тежестта, към който тялото ви естествено се стреми).

Когато метаболизмът ви се забави, би трябвало да ядете по-малко, с цел да поддържате настоящото си тегло. Ако преядете, тялото ви е още по-вероятно да съхранява тази непотребна сила като мазнини. Изводът: диетата не работи. Работи в кратковременен проект, само че в дълготраен проект вашата биология работи интензивно, с цел да подсигурява, че тежестта остава стабилно; и в случай че не може да стабилизира тежестта ви, тогава тялото ви ще разгърне биологични механизми, с цел да усили вашето заложено тегло.

Ограничаващите ви вярвания подхранват самосаботажа към храната

Подсъзнателните блокажи за намаляване са неповторими за всеки и вие можете да откриете своите, като си зададете някои въпроси. Може би подсъзнателно получавате по-голяма изгода от битката със загуба на тегло, в сравнение с възприеманата изгода от загубата на тегло. Първоначално може да звучи неуместно, само че дано повторим: самосаботажът се случва, когато подсъзнателно получавате по-голяма изгода от преяждането, в сравнение с възприеманата изгода от загубата на тегло.

Може да сте разкрили, че една или няколко от постоянно срещаните психически бариери пред отслабването ви наподобяват познати. Но не е належащо тези трудности да попречат на вашия триумф. Всеки от препоръките и предложенията по-долу може да помогне да се справите с голям брой бариери.

Водете си дневник

Избягването на напрежението не всеки път е допустимо. Но можете да идентифицирате аргументите за стрес и да се опитате да избегнете избрани обстановки или хора, които подкопават вашия триумф. Воденето на дневник може да бъде потребно в процеса. Всъщност проучванията демонстрират, че воденето на дневник може да удвои резултатите от загубата на тегло. Има разнообразни способи за потребление на дневник. Можете да вземем за пример да записвате приема на храна в дневник. Но можете също да го употребявате, с цел да напишете мислите си и да идентифицирате аргументите за стрес. Използвайте дневника, с цел да следите всевъзможни обстановки или храни, които може да ви подбуден към дейности, които подкопават триумфа ви.

Направете дребни промени

Ако мисленето „ всичко или нищо “ ви пречи да се придържате към хранителния си проект, помислете дали да не предприемете дребни стъпки и да си поставите краткосрочни цели. Първо, идентифицирайте една съответна здравословна смяна, която е рационална и постижима. Напомнете си, че съвършенството не е задачата, а по-скоро всеки опит да се тласнете в вярната посока е прогрес, с който би трябвало да се гордеете. Може би можете да изберете да ходите по 15 минути след вечеря всеки ден. Поставете си цел да се концентрирайте върху тази цел за една седмица. Ако си водите дневник, записвайте си бележки всеки ден за разнообразни способи, по които сте съумели да запазите тази цел в мозъка си.

Обръщате ли внимание на известията, които си изпращате през целия ден? Тези всепроникващи мисли може да построяват спънка за вашето благоденствие. Тези от вас, които са склонни към отрицателна визия за тялото си, могат да открият, че повтарят отрицателни послания за тялото си през целия ден. Фрази от сорта на: „ Толкова съм пълен “ или „ Извън форма съм “, произнесени на глас или мислено, могат да подкопаят способността ви да предприемете здравословна стъпка, когато се показа такава опция.

Научете техники за релаксация

Ако не можете да избегнете хората или местата, които предизвикват стрес, техниките за релаксация могат да бъдат здравословна опция за ръководство на страстите по време на стресови моменти. Учените са разкрили, че характерната техника за релаксация с ориентирани облици, може да помогне при загуба на тегло. Можете да работите с терапевт, с цел да се научите да мислите за насочвани облици, само че е допустимо да го практикувате и сами. Отнема известно време за преодоляване, само че насочваните изображения може да са най-ефективната техника за намаляване, в случай че страстите ви карат да ядете по време на стресови моменти.

Дайте приоритет на съня

Изследователите неведнъж са откривали връзка сред навиците при съня, наддаването на тегло и нездравословното хранително държание. И по този начин, една от най-простите и релаксиращи стъпки за превъзмогване на психическите бариери е да подобрите навиците си преди лягане. Опитайте се да си лягате едновременно всяка вечер, ставайте едновременно всяка заран и направете спалнята си леговище за сън. Премахнете електрониката (телевизор, компютър, мобилен телефон и зарядното му) и направете каквото можете, с цел да намалите шума. Поставете пердета, блокиращи светлината, или купете евтина маска за сън, тъй че да сте на цялостна мрачевина през нощта.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР