Над 1,1 милиона лева са източени от Здравната каса в

...
Над 1,1 милиона лева са източени от Здравната каса в
Коментари Харесай

Източването на здравната каса! Как за едно и също нещо се заплаща два пъти, коментира окръжният прокурор

Над 1,1 милиона лв. са източени от Здравната каса в Пловдив. Това оповестиха от прокуратурата. Двама души на управителни позиции бяха задържани с рушвет от 50 000 лв.. В незаконната скица са взели участие притежател на верига аптеки и обществено слаб мъж, на чието име са се водили фиктивни аптеки. Мозъкът на схемата, съгласно прокуратурата, е предприемачът Николай Александров, съобщи Народоосвободителна въстаническа армия.

„ На този стадий не е открито дали има забъркани лица на централно равнище. Обвиняемите длъжностни лица са се възползвали от недостатъци в софтуера ”, съобщи по Народоосвободителна въстаническа армия окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Ще бъдат подхванати ограничения за това дали се е случвало и във връзка с други пациенти. Има такива данни, само че не става въпрос за такива суми, разясни прокурорът.

„ Някои от медикаментите костват сред 25 и 35 000 лв.. Двама пациенти за месец са 70 000 лв.. Сумата от 89 000 лв. беше по предписания единствено от четирима души ”, сподели още Румен Попов.

“Случващото е извънредно безочливо на фона на непрекъснатото обяснение, че няма пари и по тази причина няма медикаменти. Очевидно схемата е добре измислена, смазана и работеща. Абсолютно е допустимо тя да се случва и на други места. Надявам се прокуратурата да стигне до дъно. На централно равнище Здравната каса има софтуери, влагат се милиони и такива неща би трябвало да се засичат ”, разяснява Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

„ Голямата мистерия е по какъв начин по този начин се дублират имена. Това демонстрира, че всичко е тръгнало вътре от Здравната каса. Няма по какъв начин външен човек да знае, че съществува такава пробойна в системата ”, съобщи от своя страна Николай Костов, притежател на верига аптеки.

„ Това е доста сериозен сигнал за пробив в контролната система на Здравната каса. Най-вероятно и по другите районни каси се случва сходно нещо. Аз от дълго време предвиждах сходна скица, като си мислех, че е допустимо да има фиктивни пациенти. По системата могат да е раздават подкупи и да се основават напълно същински клиенти, които в действителност не са заболели ”, добави Костов.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР