Министерството на отбраната трябва да убеди българското общество, че е

...
Министерството на отбраната трябва да убеди българското общество, че е
Коментари Харесай

Експерт по нац.сигурност: МО да убеди обществото, че е в наш интерс да предоставим военна помощ на Украйна

Министерството на защитата би трябвало да убеди българското общество, че е в полза на страната ни да даде военна помощ на Украйна. Това изясни пред БНР Ивайло Иванов, специалист по национална сигурност.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10814
Днес отрасловата комисия в Народното събрание ще прегледа решение за подмяна на муниции на стойност 347 милиона лв..

" България разполага с муниции и е огромен производител на такива. Това е най-логичното решение за метода, по който може да се окаже помощ на Украйна - българската войска да даде от запасите си с изтичащ период на валидност, които да бъдат сменени с нови, създадени от българската промишленост ".

Той разяснява и думите на военния министър Тодор Тагарев пред „ Свободна Европа “, че могат да бъдат дадени и някои системи. 

" Изпълнителната власт може да взима решения по какъв начин да организира външната и отбранителната политика. Очевидно това е  смяна на  водената от  служебните държавни управления. Такова политическо решение има действителни измерими стойности.  България може да даде някои системи въоръжения, да вземем за пример артилерийски. Би могла да даде даже прочут брой танкове. Не е наложително да дава някакви големи количества въоръжение и техника. Целта е всеки да огледа с какво може да допринесе  за поддръжката на Украйна в този въоръжен спор. Това, което се дава, показва не просто декларативната поддръжка за Украйна, а действителна и демонстрира на коя страна си в този спор ".

Ивайло Иванов означи, че това въоръжение е на много години и поддръжката му е обвързвана с Русия.

" На процедура е изживяло своя живот. Може да спечелим, предоставяйки военна помощ на Украйна. Има опция да получим някакво финансово обезщетение, а тези средства са ни нужни за модернизацията на българската войска.  Може да спестим и средства за утилизация на техника ".

„ Триъгълни покупко-продажби “ покупко-продажби обаче са съвсем невъзможни , означи специалистът. 

" На този стадий от войната каквото западните страни имаха допълнително го предоставиха на Украйна или на  нашите съдружници.   Не остана  свободно въоръжение и техника, които могат да бъдат включени в сходни покупко-продажби. В момента се прави обмисляне по какъв начин дълготрайно да се оказва поддръжка на Украйна посредством поръчки към военната промишленост   за ново въоръжение и техника ".

От триумфите на Украйна значително зависи и сигурността на европейския континент , означи той.

" Ако допуснем обстановка, при която Русия би победила в този спор,  това ще има отрицателни последствия за сигурността на България и на цяла Европа ".

Информацията с какво разполагаме и кое е годно е класифицирана, изясни Иванов. 

" Но знаем, че бюджетът за защита беше мощно неглижиран в интервала след Студената война. Можем да предположим, че една огромна част от въоръжението и техниката, с която разполагаме, не може да бъде употребена ".

МО би трябвало да обезпечи превъоръжаването на българската войска, в това число и с отделянето на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, уточни той.

" Дори и с толкоз не може да превъоръжи своята войска. В НАТО се разисква 2% да бъде минималният предел, а разноските би трябвало да отидат на доста по-високо равнище. Трябва да похарчим повече, най-малко за един интервал, в който ще се извърши превъоръжаването на българската войска ".

Като общество би трябвало да си изясним какво желаеме от нашите въоръжени сили, означи специалистът.  

" Не сме постигнали единодушие какви въоръжени сили желаеме да имаме . Обществото желае относително огромни и добре готови, само че когато стане въпрос за средства, то не е готово  да отдели толкоз ".

Ивайло Иванов подсети и какъв брой нездравословно за обществото е да се спекулира с тематиката за предоставяне на въоръжение на Украйна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР