Коалицията Продължаваме промяната - Демократична България се роди за парламентарни

...
Коалицията Продължаваме промяната - Демократична България се роди за парламентарни
Коментари Харесай

Напрежението може да породи блокаж. Какво ще донесе общото участие на ПП-ДБ в местните избори

Коалицията " Продължаваме промяната - Демократична България " се роди за парламентарни избори като съперник на ГЕРБ. Сега ръководят дружно. Форматът ПП-ДБ се затвърди и за идния локален избор, само че това ражда напрежение. Може ли то да провали обединяването? А държавното управление?

Дълги, тежки и напоителни. Така депутатът от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) Манол Пейков договарянията за общи претенденти на локалните избори сред Политическа партия и Демократична България.

Преди седмица стана ясно, че те ще вземат участие като коалиция във вота за кметове и общински съветници, който следва на 29 октомври . В същия формат Политическа партия и Демократична България се явиха и на парламентарните избори на 2 април тази година като съперници на ГЕРБ. После влязоха в ръководството дружно с ГЕРБ.

Сега обединенията затвърждават обединяването между тях и декларират, че им следва „ усилена работа в името на успеха “ на локалния избор.

Има обаче и спорове - множеството общи претенденти за кметове в регионалните градове са номинирани от Политическа партия, което основава напрежение в структурите на Демократична България.

„ Решението Политическа партия и Демократична България да се обединят е подбудено от политическата логичност и е единственият добър вероятен ход “, споделя за Свободна Европа политологът и съосновател на социологическа организация „ Тренд “ Димитър Ганев . „ Всичко останало би било злополука за тях. “

„ Нормално е да има и напрежение “, прибавя политологът Милен Любенов . „ Когато някой от горната страна каже на хората в локалните структури: „ Това ще бъде вашият претендент “, е предстоящо те да изгубят мотивация да вземат участие в акцията. “

Дали плюсовете ще компенсират напрежението и по какъв начин ще се отрази локалния избор на стабилността на държавното управление?
Какви са плюсовете
Ганев и Любенов са безапелационни, че явяването на Политическа партия и Демократична България като коалиция на локалните избори е вярното решение за двете обединения.

„ Поотделно възможностите им щяха да бъдат доста дребни и вотът щеше да се раздели “, споделя Любенов и напомня, че поддръжката за ПП-ДБ по този начин или другояче е спаднала от изборите за парламент насам.

Участието на двете обединения дружно ще усили и възможностите им за постигане до втори тур в кметската конкуренция. Ако те бяха решили да се явят с двама претенденти по места, вероятността нито един да не стигне до балотаж щеше да е доста по-висока, прибавя Ганев.

Пример за това е Варна, където сред Политическа партия и Демократична България имаше изключително сложни договаряния. Политическа партия упорстваха за кмет да бъде повдигнат Благомир Коцев , а Демократична България заставаха зад Стела Николова .

Ако Политическа партия и Демократична България не се бяха обединили към обща кандидатура - тази на Коцев, това щеше да изпрати на сигурен балотаж против ГЕРБ номинацията на друга партия с огромна поддръжка в морската столица - проруската „ Възраждане “ .
Какви са минусите
Въпреки преимуществата на присъединяване на ПП-ДБ като коалиция в локалните избори, опитите да се излъчат общи претенденти за кмет тук-там породиха съществени различия.

„ Вижда се, че претендентите на Политическа партия преобладават над желаните от Демократична България “, споделя Любенов и прибавя, че това основава „ обосновано неодобрение “ у представителите на Демократична България.

„ В Пловдив и Варна имаше доста съществени общности, които упорстваха Манол Пейков и Стела Николова да бъдат претенденти “, споделя Ганев. „ Със сигурност тези структури не са останали доста щастливи от издигането на Ивайло Старибратов [номиниран в Пловдив вместо Пейков] и Благомир Коцев. “

Според Любенов въпросът е за какво Демократична България разрешава тези отстъпки. Ганев изяснява това с по-високите резултати на Политическа партия на изборите на 2 октомври предходната година, когато двете обединения за последно се явиха поотделно. Тогава Политическа партия събра над 20% от гласовете, а Демократична България - към 7,5%.

Любенов е на друго мнение. „ От изборите през октомври 2022 година насам Политическа партия са изгубили към 300 хиляди гласоподаватели. Струва ми се, че това самочувствие, че имат по-голяма електорална тежест, към този момент не е целесъобразно “, споделя той.
Докъде ще стигне напрежението
Според политолозите различията сред обединенията ще провокират проблеми в предизборната акция.

„ Има заплаха на някои места структурата на едната партия - Политическа партия или Демократична България, тъй като е недоволна от общия претендент, да не работи за него в акцията “, споделя Ганев и прибавя, че сигурно някои структури ще работят против претендентите.

„ Напрежението може да породи блокаж и другарски огън, който да се отрази зле върху резултата “, споделя още анализаторът.

„ Политическа партия и Демократична България са в много неуместна обстановка “, добавя Любенов, който не изключва опцията след локалните избори обединяването да се разпадне и двете обединения да се явят настрана на европейските избори напролет на 2024 година
А в случай че не се схванат?
Макар че реализираха единодушие за номинации във Варна, Русе, Велико Търново и други регионални центрове, в някои градове Политическа партия и Демократична България още нямат явен общ претендент.

Най-ярък образец е Бургас, където Политическа партия желае да издигне за кмет депутата Константин Бачийски . Бачийски е прочут с присъединяване си в хомофобско „ шествие на хетеросексуалните “ в града, както и с това, че не поддържа глобите против Русия поради войната ѝ в Украйна.

„ Напрежението по отношение на Бачийски е доста съществено в Демократична България, които евентуално ще повдигнат независима кандидатура, с цел да запазят лице “, споделя Ганев. Според него и на други места ще има двама обособени претенденти от обединяването, като единият ще се издига от предприемчив комитет.

Това обаче няма да е решаващо за общото показване на ПП-ДБ, съгласни са политолозите. „ В Бургас резултатът на процедура е явен и се чака актуалният кмет от ГЕРБ да завоюва още на първи тур “, споделя Любенов. Такъв съгласно него е казусът и в други общини, където ПП-ДБ - било то дружно, или поотделно - нямат огромни шансове.

По-големият залог е в най-големите регионални центрове - София, Варна и Пловдив. Кметовете и на трите сега са от ГЕРБ. „ Резултатите от последните избори демонстрират, че точно там ПП-ДБ имат късмет за някакъв пробив “, споделя Ганев.
Правителството ще остане
Друг въпрос е по какъв начин опълчването сред ПП-ДБ и ГЕРБ на локалните избори ще се впише в общото им ръководство на национално равнище. В момента ПП-ДБ и ГЕРБ ръководят като коалиция, въпреки че отхвърлят да се назовават по този начин.

„ Няма никакво подозрение, че акцията ще породи напрежение в ръководството, само че това не слага под въпрос живота на кабинета “, споделя Ганев.

Той прибавя, че нееднократно се е случвало партии от съдружно държавно управление да бъдат съперници на локални избори, без това да докара до разпад на ръководството.

Любенов също се съгласява, че опълчването на ПП-ДБ и ГЕРБ по места няма да провали държавната формула или да докара до предварителни избори за парламент.

„ По-скоро според от резултатите от локалните избори може да има някаква смяна в салдото на държавната настройка “, споделя Ганев, който чака измененията да са в персоналния състав на кабинета.

При безапелационна победа от ГЕРБ ще упорстват за повече министри и по-голяма тежест в ръководството, прибавя Любенов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР