Съединените щати смятат лидера на босненските сърби Милорад Додик за

...
Съединените щати смятат лидера на босненските сърби Милорад Додик за
Коментари Харесай

САЩ определиха Додик като заплаха за оцеляването на Босна и Херцеговина

„ Съединените щати считат водача на босненските сърби Милорад Додик за опасност за стабилността и са подготвени да реагират на всяка опасност за оцеляването на Босна и Херцеговина (БиХ) като страна “.

Това съобщи американският дипломат в Сараево Майкъл Мърфи в изявление за телевизия N1

Мърфи дефинира заканите на Додик за обособяване на Република Сръбска (РС) от БиХ като „ изцяло неприемливи “.

Посланикът напомни изказванията на Додик, че " не желае да диша един въздух с бошняците ", като акцентира, че това би трябвало да тревожи всички, в това число интернационалната общественост.

„ Оценките на на държавното управление на Съединени американски щати акцентират какъв брой огромна опасност е Додик за БиХ и нейното бъдеще, заради което от 2017 година той е обект на наказания, които му не разрешават да пътува до Съединени американски щати “, добави той.

Дипломатът съобщи, че Съединени американски щати няма да трансформират политиката си на наказания и ще бъдат непреклонни пред дейностите на президентът на районен съд, който тласка БиХ към спор.

„ Съединени американски щати поддържат териториалната целокупност, суверенитета и мултиетническия темперамент на БиХ “, акцентира Мърфи.

„ Съединени американски щати няма да гледат умерено на опцията за експлоадиране на нов спор на територията на БиХ и по тази причина изрично поддържат продължаването на военната задача на Европейски Съюз (EUFOR), само че и решимостта на НАТО да не допусне никакви вакуум в сигурността “, приключи той./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР