Кметът Йорданка Фандъкова все още не е издала заповед за

...
Кметът Йорданка Фандъкова все още не е издала заповед за
Коментари Харесай

Фандъкова не назначава кмет на район "Красно село", чака се решение на съда

Кметът Йорданка Фандъкова към момента не е издала заповед за назначение на краткотраен кмет на регион " Красно село ". от Столичния общински съвет (СОС) на 16 март като незабавно решение след на районния кмет Росина Станиславова на 1 март поради спор на ползи.

Решението на СОС, признато единствено с гласовете на ГЕРБ и Българска социалистическа партия, е оспорено в Административния съд София град от зам.-кмет на региона. " Общинският съвет има законови пълномощия да избира, до момента в който кметът на община няма такива пълномощия и твърдим, че те не могат да му бъдат преотстъпени ", аргументира обжалването Веселинов. Ако решението на СОС бъде оповестено за незначително, става безпредметно Фандъкова да назначава краткотраен областен кмет.

Веселинов съобщи, че заповедта на Станиславова за слагането му като " изпълняващ функционалностите на кмет на региона по заменяне " е показана на Фандъкова за административен надзор. " И тя не я анулира ", добави Веселинов.

До оспорваното в този момент в съда решение на СОС се стигна след дълги и разгорещени препирни на две сесии на СОС - на 9 и на 16 март. От ГЕРБ упорстваха " Демократична България " да уточни за краткотраен кмет някой всред тримата зам.-кметове. Те са определени от Станиславова, а обединяването е снело доверието си от нея през февруари 2021 година и заради това предлага кандидатурата на общинския консултант Борис Милчев. Групата на Българска социалистическа партия също предложи собствен претендент за поста - Николай Николов.

И двете кандидатури бяха оспорени от ръководителя на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ, който настояваше, че законът за локалното самоуправление не разрешава общински консултант да заеме длъжността, а единствено зам.-кмет на региона. От " Демократична България " и Българска социалистическа партия оповестиха тълкуването му за неправилно.

Накрая Георгиев, който е правист и учител в Софийския университет, разгласи, че е намерил избавителен законов текст, даващ право на общинския съвет " да взема решение и други въпроси от локално значение ". Така СОС разпореди на Фандъкова да назначи кмет на " Красно село " до идната сесия на 6 април, когато би трябвало да бъде определен непрекъснат до локалните избори през есента.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР