Има две големи катастрофи в живота ми. Едната беше трамваят,

...
Има две големи катастрофи в живота ми. Едната беше трамваят,
Коментари Харесай

Трагедията е най-смехотворното нещо на света - ФРИДА КАЛО

Има две огромни произшествия в живота ми. Едната беше трамваят, другата е Диего. Диего е надалеч по-лошата.

Малко любовни истории могат да се похвалят с толкоз пристрастеност и толкоз художествена ползотворност, като тази на Фрида Кало и Диего Ривера .

И двамата – неповторими създатели, ужасно забавни хора, необикновено завладяващи и провокативни, топ актьори на Мексико, само че и на света.

За тях всички знаем, че са имали буйна и бурна връзка, изпълнена с голяма обич и реципрочни по мащаб изменничества.

Странно динамични в връзките между тях, те основават едни от най-забележителните творби на мексиканското изобразително изкуство и това е евентуално на значимият плод на любовта им в най-чист тип!

Фрида Кало е една от легендите на 20 век.

И освен поради неповторимия жанр, който се следи в картините ѝ, само че и поради самата ѝ персона. Дъщеря на мексикански бунтовник, тя съумява да очарова и с визията си. Позната е освен с емблематичните си подписани вежди, само че и с фолклорни носии и индиански украшения.

Кало е известна най-много със основаването на автопортрети, както и с нетрадиционната си връзка с 20 години по-възрастния Диего Ривера – любовта на живота ѝ.

Предлагаме ви някои забавни обстоятелства от живота на една от емблемите на мексиканското изобразително изкуство.

Лошото здравословно положение е неразривна част от живота на Фрида . Именно то е ентусиазъм и за огромна част от творбите ѝ, посредством които художничката показва своето страдалчество.

На 6-годишна възраст тя се разболява от полиомиелит, който я оставя с трайно увреждане на десния крайник и ръка. Като младеж пък претърпява злополука, при която чупи гръбнака си на няколко места. След няколко години, заболяването й води до там, че се постанова ампутация на крайници.

Тя обаче посреща това тестване с думите:

„ За какво са ми крайници, като имам криле, с които да хвърча? “

Най-трудно се изправя пред тестването, че не може да износи дете, което лекарите считат, че е резултат от пострадванията ѝ по гръбнака.

Любовта ѝ с Диего несъмнено не е обичайната. Среща го, когато е млада студентка по изкуство, като любовта посред им пламва незабавно и двамата се впускат в бурна връзка.

Въпреки че подписват брак през 1940 година, Фрида искрено признава:

„ Диего не е брачен партньор на никого и в никакъв случай няма да бъде, само че той е страховит другар. “

Изневерите на Ривера не са загадка за художничката, само че двамата се разделят, когато тя схваща за аферата му със личната ѝ сестра. Въпреки това няколко години по-късно двамата още веднъж се женят.

Фрида не крие, че харесва както мъже, по този начин и дами. През годините е имала афери с художничката Джорджия О’Кийф , с фотографа Никълъс Мъри , с певиците Чавела Варгас и Джозефин Бейкър , както и с съветския бунтовник и политически емигрант Лев Троцки , който търси леговище за себе си и жена си в дома на Кало и Ривера.

Любовната история на Фридо и Диего завършва със гибелта на художничката, която умира на 47 години.

Подозренията са, че е предозирала с болкоуспокоителни, макар че в смъртния акт като причина е записана „ белодробна емболия “.

Въпреки че Диего Ривера се дами още веднъж, три години преди личната си гибел, се счита, че той е изискал да бъде заровен до Фрида . Молба, която остава неизпълнена от роднините му.

Диего и Фрида подписват брак в далечната 1929 година, а единствено 11 години по-късно двамата се развеждат. Година по-късно те още веднъж възобновяват брачните си обети.

Взети дружно, тези две ярки и цветни персони са като персонажи от невероятна драма. Ривера учи живопис в Испания, по-късно се мести да живее в Париж, където прекарва 10 години, ставайки част от авангардните течения.

През 1921 година той изоставя брачната половинка си и се завръща в Мексико, където се причислява към комунистическата партия. Освен надарен художник и стенописец, Диего е и буен политически деятел. Художникът показва стоите революционерски убеждения и посредством монументалните си картини.

Брилянтен актьор, харизматичен и безрезервен фен на женската хубост, той елементарно пленява женските сърца, макар че е с наднормено тегло и не изключително хубав, с рошава коса и изпъкнали очи.

Животът за пръв път го среща с Фрида през 1922 година, когато той е на 36 години и към този момент е почитан художник. Ривера е поканен да направи първия си стенна живопис в амфитеатъра на Националното подготвително учебно заведение в Мексико Сити, в което точно учи Фрида . Тя е единствено на 15, само че с интерес следи работата на известния художник, както и самия него.

Достатъчно интелигентна, с цел да разбере, че отличителният ѝ външен тип притегля мъжете, и подготвена да се забърка във всевъзможни неприятности, с цел да стане това, което си е намислила, тя е като бисер сред мъниста измежду останалите ученички.

Различните ѝ корени – част немски, друга част еврейски, и по % испански и даже индиански, я вършат доста друга. Веждите ѝ, гайтанени, изрично не могат да останат незабелязани, още повече, че сходни има и под носа. Далеч от елементарното и скучно съвършенство е и повреденият ѝ десен крайник, проблем след прекаран полиомиелит.

Наблюдавайки художника, един ден тя споделя на своя другарка:

„ Искам да имам дете от Диего. И един ден ще му го кажа. “

За да притегли вниманието му, тя безмилостно му се подиграва, наричайки го „ остарял тулуп “. В същото време обаче, не стопира да го ревнува от неговия модел, красивата Гуадалупе Марин , която той ухажва по това време.

Малко по-късно Гуадалупе става негова втора жена и майка на две от дъщерите му.

Междувременно Фрида става жертва на тежък случай, блъска я кола и тя чупи гръбнака, ключицата, дясната ръка и десния си крайник.

В дългите месеци на възобновяване, Кало взима багра и платно и стартира да усъвършенства уменията, които ще употребява, с цел да нарисува известните си, натрапчиви и сюрреалистични портрети, които отразяват нейните премеждия и кошмари.

Години по-късно, когато Фрида се възвръща, открива Диего в Министерството на образованието, където той работи по огромен стенна живопис. Отива при него и непосредствено моли художника да слезе от скелето си, с цел да подлага на критика картините, по които е работила през цялото това време. Той харесва работите и даже желае да види повече от тях, а Фрида не губи и секунда време и незабавно го кани в дома на родителите си.

Двамата бързо си харесват и откриват, че са сродни души. Вече разведен с Гуадалупе , художникът без скрупули се влюбва в младата Фрида . Започва да я ухажва съществено и, макар че Ривера има доста дами в живота си, с Кало се усеща напълно друго.

Тя го омагьосва с изострен разум и необикновено мощен темперамент, двамата приказват за всичко, безкрай. Освен че са интелектуално равни, сред тях има и неоспорими химия и електричество.

След като следи двамата влюбени за известно време, бащата на Фрида , Гилермо Кало, взема решение да поговори с Диего и да го предизвести да внимава с щерка му. „ Виждам, че се интересувате от щерка ми и желая да ви предупредя – Фрида е доста мъдро момиче, само че тя е затулен демон ”, споделя му той, а Диего дава отговор, че точно това е повода, заради която се е влюбил в нея.

Изпълнил своя дълг, бащата на Фрида им дава благословия и двамата се женят на 21 август 1929 година. Минали са осем години от първата им среща. На скромната гала в гражданското участват единствено бащата на булката и трима очевидци.

Фрида е облечена в индиански костюм от Тихуана, дълга пола с голям брой пластове, която да скрива болния ѝ крайник, обемен шал и голям брой гердани с мъниста. Ривера носи костюм в „ американски жанр “ с жилетка.

Фрида в никакъв случай не съумява да подари Диего с дете, в годините претърпява три аборта. В тези сложни за двойката времена, славата на Ривера се популяризира из целия свят, а той възобновява позабравения табиет да изневерява.

Дълго време Фрида си затваря очите за извънбрачните афери на брачна половинка си, до момента в който взема решение да му отмъсти и стартира връзка. Избранникът още веднъж е доста по-възрастен от нея. Казва се Лев Троцки .

Съпрузите започват процедурата за развода си през 1939 година. Идва краят на техния брак, само че не и на тяхната обич. Много мощна и дълбока, необичайно устойчива, тя не съумява да почине и заживява с нови сили през 1940 година, когато, на 54-ия рожден ден на Ривера , на 8 декември, в Сан Франциско те се женят наново.

Невъобразими и необясними, неповторими и заразяващи, двамата остават дружно до гибелта на Фрида през 1954 година. И доста по-късно, като една от най-големите любовни истории, които света познава.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в  Телеграм :

Вижте още: Не изграждай стена към личното си страдалчество – ФРИДА КАЛО

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР