Канада пое по пътя на Австралия в договарянето между големите

...
Коментари Харесай

Канада иска Facebook да плаща на медиите за новините им


Канада пое по пътя на Австралия в договарянето сред огромните цифрови платформи и издателите на вести (снимка: CC0 Public Domain)

Фейсбук предизвести, че може да блокира шерването на новинарско наличие в своята платформа в Канада заради „ опасения по отношение на законодателството “. Новите правила в северноамериканската страна изискват фирмите-оператори на цифрови платформи да заплащат на издателите на вести за медийното наличие, което употребяват.

Законът за онлайн новините, въведен през април, наложи правила, които задължават платформи като Фейсбук и Гугъл да договарят търговски покупко-продажби и да заплащат на издателите на вести за тяхното наличие. Този ход прилича сходен закон, признат в Австралия предходната година.

В момента новият закон се преглежда в парламентарна комисия, пред която американската обществена медийна компания сподели, че не е била поканена да показа опасенията си. „ Вярваме, че Законът за онлайн новините показва неправилно връзката сред платформите и издателите на вести. Призоваваме държавното управление да преразгледа метода си “, сподели Марк Динсдейл, началник на медийните партньорства в Meta Канада, в блог-публикация.
още по темата
„ Пред лицето на неподходящото законодателство, учредено на подправени догатки, които се опълчват на логиката на това по какъв начин работи Фейсбук, ние имаме вяра, че е значимо да сме транспарантни по отношение на опцията да бъдем принудени да преразгледаме разрешаването на шерването на новинарско наличие в Канада “, написа още Динсдейл.

Културният министър на Канада Пабло Родригес, който показа законопроекта, съобщи, че държавното управление продължава да води „ градивни диалози “ с Фейсбук. „ Всичко, което желаеме от софтуерните колоси като Фейсбук, е да договорят обективни покупко-продажби с новинарските издания, когато печелят от тяхната работа “, сподели Родригес в изказване.

Новият закон в Канада предлага цифровите платформи, които имат „ дисбаланс на договаряне “ с новинарския бизнес, да подписват „ обективни покупко-продажби “ с издателите. След това тези договорености ще бъдат оценени от регулатор.

Когато Австралия вкара сходно законодателство, принуждаващо Big Tech да заплаща на локални медии за новинарското им наличие, Гугъл заплаши да затвори своята търсачка за Австралия. Фейсбук пък отряза всичкото наличие, черпено от „ трети страни “, за всички профили в Австралия за повече от седмица. В последна сметка и двете мега-компании подписаха контракти с австралийски медийни компании, откакто бяха препоръчани поредност от промени в законодателството.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР