През 2022 г. поради силна геомагнитна буря на Земята, причинена

...
През 2022 г. поради силна геомагнитна буря на Земята, причинена
Коментари Харесай

Уби ли геомагнитната буря сателитите на Starlink? Илон Мъск каза

През 2022 година заради мощна геомагнитна стихия на Земята, породена от поредност от слънчеви изригвания, 40 спътника на SpaceX Starlink се провалиха едновременно. Подобна стихия имаше и през миналия уикенд. Компанията на Илон Мъск описа за положението на своята група интернет спътници в орбита.

Вече има съвсем 6000 спътника Starlink в орбита към Земята, осигуряващи достъп до интернет на цялата планета. Но скорошната мощна слънчева интензивност докара до появяването на мощни геомагнитни стихии, които учените предвиждат, че могат да се появят тази седмица вследствие на изпускането на плазма и радиация в Слънцето. Геомагнитните стихии провокираха малко спиране на радиокомуникациите на Земята и появяването на ярки полярни сияния в далечината на географски ширини, по-южни от нормалното.

Станаха известни и случаи на спиране на сателитните връзки и GPS системите в разнообразни райони на Земята. Слънчевата интензивност също може да повлияе на работата на спътниците Starlink. Например преди 2 години геомагнитна стихия докара до щета на няколко дузини спътника на SpaceX.

Но компанията на Илон Мъск сподели, че този път всички спътници Starlink в орбита са устояли на геомагнитната стихия и остават в употреба, пише Space.
 Starlink, магнитна стихия Компанията на Илон Мъск съобщи, че този път всички спътници Starlink в орбита са устояли на геомагнитната стихия и остават в изправност Снимка: SpaceX
През февруари 2022 година ракетата Falcon 9 изстреля 49 спътника Starlink. На идващия ден геомагнитна стихия докара до увеличение на плътността на атмосферата, което ненадейно усили съпротивлението на придвижването на спътниците. Повечето от тях бяха обречени да се върнат на Земята.

Както сподели анализът на минали събития, нарасналото противодействие на ниски височини не разреши на спътниците да изоставен безвредния режим и да стартират маневри за издигане в орбита. Поради това някои от тях навлязоха назад в земната атмосфера.

SpaceX изпрати още една партида от 23 спътника Starlink в орбита в неделя, 12 май, и оповестява, че всички те се показват добре. SpaceX по-рано сподели, че се нуждае от по-точни прогнози за галактическото време, с цел да отбрани спътниците от бъдещи геомагнитни стихии.

SpaceX към този момент извърши 49 изстрелвания на своите ракети в орбита през 2024 година, а 33 изстрелвания бяха свързани с изстрелването на нови партиди спътници Starlink.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР